Paskola, kurios metų palūkanos yra 0,492 proc., suteikta praėjusį penktadienį, BNS pranešė Finansų ministerija. Pasak jos atstovės Teresės Staniulytės, paskola suteikta iš valstybės iždo, o ne iš pasiskolintų lėšų.

Tai yra trečioji šiemet Finansų ministerijos suteikta paskola sostinės savivaldybei - vasarį paskolinta 14,15 mln. litų (palūkanos - 0,572 proc.), gegužę - dar 11 mln. litų (0,632 proc.). Savivaldybė visas paskolas turės grąžinti iki spalio 1 dienos.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad be Vyriausybės finansinės paramos Vilnius rugsėjį bankrutuotų, todėl Vyriausybė turėjo imtis skubių priemonių.

A.Butkevičius praėjusią savaitę sostinės merui Artūrui Zuokui pažadėjo suteikti apie 12 mln. litų paskolą bei kitais metais nuo 42 proc. iki 50 proc. padidinti jam skiriamo gyventojų pajamų mokesčio dalį.

Anot A. Zuoko, šiuo metu savivaldybės skola siekia 1,1 mlrd. litų.

A.Zuokas BNS sakė, kad paskolų suma yra lygi pernai iš nekilnojamojo turto mokesčio miesto negautoms pajamoms - apie 36 mln. litų, todėl su Finansų ministerija deramasi dėl jų kompensavimo.

"Iš tų 36 mln. litų 18 mln. litų negauta dėl Finansų ministerijos inicijuoto įstatymo pakeitimo, kuris leido finansų įstaigas ir bankus atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Šiuo metu ieškoma sprendimo, kaip subalansuoti pajamas", - BNS aiškino A.Zuokas.

Jo teigimu, jei nebus rasta sprendimo, "trečiąjį ketvirtį savivaldybę reikės uždaryti".

Savivaldybės Finansų departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Jasponienė BNS sakė, kad 12 mln. litų paskola, kaip nurodyta tarybos sprendime, suteikta biudžeto apyvartos lėšų trūkumui padengti, kol kas panaudota tik labai nedidelė jos dalis.

A. Zuokas: bankai galėtų refinansuoti iki 800 mln. litų Vilniaus paskolų

Skolų kamuojamo Vilniaus miesto vadovas tikisi, kad bankai sutiks palankiomis sąlygomis perfinansuoti maždaug 600-800 mln. litų miesto paskolų. A. Zuokas sako, kad bankų pozicija keičiasi, Vyriausybei sutinkant padidinti miestui tenkančio pajamų mokesčio dalį nuo 42 iki 50 proc. bei miestui pačiam sprendžiant kai kurias problemas, pavyzdžiui, pertvarkant transporto sistemą.

"Šiandien gavome patvirtinimą, kad kitais metams miestui bus padidinta pajamų mokesčio dalis iki 50 proc., taigi, mums atsiranda galimybė išspręsti finansavimo problemas ilgam laikui - bankai jau kreipiasi dėl konsoliduotos paskolos konkurso, ir tokiu būdu mes būtume pajėgūs susitvarkyti savo finansus 10-15 metų. Kalba galėtų eiti apie 600-800 mln. litų paskolų refinansavimą kur kas mažesnėmis palūkanomis, nes anksčiau bankai mums skolino už 7 ir net 9 proc.", - BNS antradienį sakė A.Zuokas.

Anot jo, bankai, kurie anksčiau nenorėjo skolinti savivaldybei, dabar keičia poziciją, nes Vyriausybė sutinka 8 punktais padidinti miestui tenkančią pajamų mokesčio dalį, o pertvarkius miesto transporto sistemą, bus gautas apie 20 mln. litų metinis efektas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)