Teisėjas Miltonas Tinglingas nustatė, kad Niujorko valdžia neturėjo įgaliojimų įvesti draudimą.

Meras M. Bloombergas sakė, kad teisėjas "absoliučiai klysta", ir pažadėjo paduoti apeliaciją dėl teismo sprendimo.

Iniciatyvą uždrausti pardavinėti gaiviuosius gėrimus didelės talpos taroje M. Bloombergas, seniai pagarsėjęs kaip sveikos gyvensenos propaguotojas, iškėlė 2012 m. gegužę. Rugsėjį šiam pasiūlymui pritarė miesto sveikatos apsaugos valdyba.

Pagal M. Bloombergas inicijuotą potvarkį, restoranuose, stadionuose ir kino teatruose gaiviuosius gėrimus būtų draudžiama pardavinėti didesnėje nei 16 uncijų (0,47 litro) talpos taroje. Numatyta 200 JAV dolerių bauda tiems, kas nesilaikys šių normų. Šis draudimas neturėjo būti taikomas dietiniams gazuotiems gėrimams, taip pat vaisiniams, pieno ir alkoholiniams gėrimams - jų pakuočių dydis nebūtų ribojamas. Jokių apribojimų nebūtų taikoma ir parduotuvėse parduodamiems gėrimams.

Pasak M. Bloombergo, pernelyg dažnas daug cukraus turinčių gaiviųjų gėrimų vartojimas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl daugiau kaip pusė suaugusiųjų ir apie 40 proc. moksleivių Niujorke turi antsvorio arba yra nutukę.

"Visi supranta, kad nutukimas - labai rimta problema. Tačiau niekas nieko nedaro. Niujorkas bus pirmasis, kuris imsis aktyvių veiksmų kovoje su šia "epidemija", - pareiškė didmiesčio meras.

Naujausių tyrimų duomenimis, 58 proc. Niujorko suaugusiųjų turi antsvorio arba yra nutukę, informuoja BBC.

Praėjusių metų spalį nealkoholinių gėrimų gamintojai padavė ieškinį į Niujorko teismą, reikalaudami pripažinti M. Bloombergo pasiūlytą draudimą neteisėtu. Ieškinį padavė ir grupė kitų organizacijų, tarp jų Amerikos gėrimų gamintojų asociacija, JAV nacionalinė restoranų asociacija, Nacionalinė teatrų savininkų asociacija.

Pasak ieškovų, toks kovos su nutukimu būdas nėra efektyvus ir riboja pirkėjų pasirinkimo laisvę.

M. Bloombergas jau ne pirmus metus rengia kovos už sveiką gyvenseną kampaniją. Viena iš jo iniciatyvų - draudimas rūkyti visose viešosiose vietose - ne tik kavinėse ir restoranuose, bet ir miesto parkuose ir paplūdimiuose. Be to, jis privertė restoranus privaloma tvarka nurodyti visų meniu patiekalų kalorijų kiekį ir uždraudė maisto gamyboje naudoti transgeninius riebalus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)