Delfi jau skelbė, kad galima „Achemos“ pirkėja yra „MET Group“, o šaltinių teigimu, ją labiausiai domina ne trąšų verslas, o koncernui priklausanti Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Klasco“. Taigi, kas slypi už šio vardo?

„MET Group“ veiklą pradėjo 2007 metais Vengrijoje, tačiau vėliau pagrindinis jos biuras įkurtas Šveicarijos mieste Bare.

Savo puslapyje grupė skelbia labiausiai besiorientuojanti į didmeninę ir mažmeninę prekybą gamtinėmis dujomis.

„Nors Vengrija tebėra pagrindinė rinka, „MET Group“ greitai išsiplėtė į kitas Europos šalis, įsteigė antrinių įmonių ir organiškai plėtė savo pozicijas“, – teigia įmonė.

Šiuo metu bendrovė veikia dešimtyse šalių, tarp jų Kroatijoje, Italijoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Ispanijoje.

Nors vadinti kompaniją paslaptinga būtų netikslu, nes informacijos apie ją apstu, jos reputacija – prieštaringa.

Dalis biografijos detalių oficialiame „MET Group“ puslapyje nutylima. Pavyzdžiui, neminima tai, kad bendrovę „MET Ltd“ įkūrė Vengrijos tarptautinė naftos ir dujų bendrovė „MOL“, dalinai valdoma valstybės, jai priklausė 100 proc. „MET LTd“ akcijų. „MOL“ yra pelningiausia šalies įmonė, taip pat įvardijama viena vertingiausių Vidurio ir Rytų Europos bendrovių.

Akcijos parduotos rusams

Ilgainiui nuspręsta keisti „MET“ valdymo struktūrą ir ieškoti naujų investuotojų. Tuometinis kompanijos padalinio Vengrijoje vadovas Gergey Szabo teigė, kad procesai nebuvo pakankamai efektyvūs, susidurta su kliūtimis ir kontrolės mechanizmais.

„MOL“ pusę „MET“ akcijų tada pardavė „Normerston Trading Ltd“, Centrinės Amerikos šalyje Belize registruotai kompanijai. Iki 2019 metų Europos Sąjunga šią valstybę laikė „mokesčių rojaus“ šalimi.

Kaip rodo Vengrijos portalo „Atlatszo“ surinkta medžiaga, kuria jie pasidalijo su tiriamosios žurnalistikos centru „Siena“ ir Delfi, už „Normerston Trading Ltd“ galimai slėpėsi Rusijos pilietis Megdetas Rahimkulovas.

Portalo duomenimis, Vengrijos „MOL“ galėjo bendradarbiauti su M. Rahimkulovu, kuris yra susijęs su „Gazprom“.

Keistas sandoris su nauju vadovu