Gamykla – reikšminga mūsų visų saugumui

Jeigu laukai šalia Baisogalos, Radviliškio rajone, bus galutinai pasirinkti – „Rheinmetall“ gamyklos statybos galėtų prasidėti dar šiemet. Tiesa, statyba vyktų negavus leidimų.

„Galima pradėti darbus ir paraleliai tvarkytis popierius, tačiau gamykla negalės veikti be leidimų. Kitaip tariant, iki statybų pabaigos tas leidimas turės būti gautas“, – teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ketinimo protokolo pasirašymas su Vokietijos gynybos pramonės įmone „Rheinmetall“ dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybos

Skubos tvarka priimtas įstatymas galios projektams, kuriuos Vyriausybė pripažins užtikrinančiais neatidėliotinus gynybos poreikius. Būtent taip ir vadinami „Rheinmetall“ planai Lietuvoje gaminti artilerijos sviedinius, kurių trūksta visame NATO.

„Pirmiausia, tai yra gamykla, kuri tikrai mums padės apsirūpinti reikalinga amunicija, šiuo atveju – šaudmenimis. Tai yra vienas pliusas. Antras pliusas – tai yra užsienio investicija“, – kalbėjo Seimo narys (DFVL) Saulius Skvernelis.

Įstatymas leis jau pradėjus statybas derinti statybų leidimą, poveikio aplinkai vertinimą, bus pašalinamos ir kai kurios visuomenės informavimo procedūros.

Susitarimas buvo priimtas gana paprastai

Atvejai, kai partijos dėl tokių dalykų nesiginčija – nedažni.

„Visas paprastumas yra visuomenės neinformavime ir derinimo procedūros nebuvime arba jos atsisakyme. Pats įstatymas bus taikomas tik neurbanizuotose teritorijose, tai, kol taip bus, problemos didelės nekils“, – teigė Seimo narys (LSDP) Gintautas Paluckas.

Gintautas Paluckas

Toks įstatymas Seime buvo priimtas beveik vienbalsiai. „Už“ balsuoti spėjo ir į posėdį atvykusi premjerė Ingrida Šimonytė, kuri pasiėmė atostogų, kad dalyvautų prezidento rinkimų kampanijoje. Atostogauja ji tik kaip premjerė. Seimo nariams atostogos formaliai nepriklauso.

„Be jokios abejonės, norint Lietuvai neatsilikti ir sustiprinti ne tik bendrą NATO Aljansą, bet ir Lietuvą, turime daryti viską, kad tokia gamyba arba tokios iniciatyvos atsirastų ir Lietuvoje“, – teigė Seimo narys (LVŽS) Dainius Gaižauskas.

Dainius Gaižauskas

Anot ministrės A. Armonaitės, nors gamyklą bus leidžiama statyti dar negavus leidimų, poveikio aplinkai ir saugumo reikalavimai – lieka nekeisti ir turės būti užtikrinti.

„Investuotojas turės atitikti visus reikalavimus. Tai yra jo rizika. Jeigu kažkas nutiktų – turės pasitaisyti. Šiaip, Lietuvoje mes kažko specialiai nestabdome, tai bus pakonsultuota įmonė, rangovai ir visi, kad, vis dėlto, atitiktų“, – teigė ji.

„Rheinmetall“ pavyzdžiu gali pasekti ir kiti užsienio investuotojai

„Rheinmetall“ su Lietuva pasirašė ketinimų protokolą. Dabar yra derinama stambių investicijų sutartis. Anot ministerijos, tuo pačiu deramasi ir dėl statybų pradžios jau šį rudenį, ir kiek pinigų projektui skirs Lietuva.

„Tai nebus išlaidos gynybai ar kažkam. Tai yra investicija, kuri atneš grąžą, kuri uždirbs pinigus“, – teigė A. Armonaitė.

„Rheinmetall“

Kaip stambus investuotojas, „Rheinmetall“ turės kitų įsipareigojimų. Pavyzdžiui, sukurti mažiausiai 200 darbo vietų, mokėti algas, kurios būtų bent 1,5, o gal net 2 kartus didesnės nei rajono vidurkis. Radviliškio rajone algos dabar yra vienos mažiausių Lietuvoje.

„Supraskime, Vokietijos investicija pasako ir kitiems investuotojams, kad čia investuoti saugu. Ta investicija turės būti ginama, tai, matyt, brigada, būdama čia, pažiūrės, kad ir ta gamykla būtų saugi“, – teigė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Nors „Rheinmetall“ viliojo ir kitos šalys, o Lietuva pasiūlė geras sąlygas, tačiau patys vokiečiai rodo didžiulį interesą kurtis Lietuvoje. Neabejojama, kad ir su Vokietijos Vyriausybės parama.

Matydami greitą „Rheinmetall“ kūrimąsi Lietuvoje, į Lietuvą jau žiūri ir kiti pasaulio karinės pramonės gigantai.

„Tas „Rheinmetall“ atėjimas yra viena gamykla, o kiek dar jų planuojama? Jūs dar net nežinote, o mes diskutuojame“, – teigė D. Gaižauskas.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas kitą savaitę lankysis Jungtinėse Valstijose, kur susitiks su „Lockheed Martin“ ir „Northrop Grumman“ atstovais. Abu šie koncernai – iš trejetuko didžiausių amerikiečių gynybos pramonėje, gaminančių pažangiausius ginklus pasaulyje.

Visą reportažą rasite LNK portale: