"Lietuvos banko Priežiūros tarnyba siekdama apsaugoti gyventojus dėl MMM atvejo yra parengusi kreipimąsi į teisėsaugos institucijas. Įtariame, kad tai sukčiavimas, todėl raginame imtis visų reikiamų priemonių užkirsti tam kelią. Lietuvos bankas dar kartą perspėja šalies gyventojus būti ypatingai budriems ir savo pinigų nepatikėti bet kam, ypač kai tikrų ar tariamų finansinių paslaugų teikėjai žada pasakišką uždarbį per itin trumpą laiką", - teigė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Lietuvos bankas, nuo šių metų perėmęs finansų rinką prižiūrėjusios Vertybinių popierių komisijos veiklą, nėra suteikęs licencijos „MMM-2011” teikti finansines paslaugas Lietuvoje.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras nurodo, jog sistemą reklamuojančios svetainės lietuvių kalba turinys yra informacinis ir jos atidarymas negali būti traktuojamas kaip nusikalstama veika, tačiau susidomėjusieji yra nukreipiami į Jungtinėje Karalystėje registruotą kitą tinklalapį www.sergej-mavrodi.com.

Esą dėl to negalima teigti, jog Lietuvoje vykdoma nusikalstama veika ir Lietuvoje nėra atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl „MMM-2011“. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas yra atsisakęs pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „MMM-2011” veiklos.

S. Mavrodi Rusijoje už finansines machinacijas kalėjo beveik šešerius metus ir yra vienas iš 1994 m. žlugusios finansų piramidės MMM įkūrėjų.

Kol kas policija ragina konsultuotis

„Žmonėms patartume būti apdairiems ir, prieš atliekant bet kokį veiksmą su savo finansais, apsvarstyti galimus to veiksmo padarinius. Civilinėje teisėje apibrėžiamas protingumo principas reikalauja, kad asmuo, abejojantis dėl savo atliekamo veiksmo teisinės reikšmės ir jo galimų pasekmių, prieš atlikdamas tą veiksmą, pasikonsultuotų su teisininku, šiuo atveju finansų brokeriu, arba apskritai susilaikytų nuo tokio veiksmo. Jei į rizikingą veiklą investuojantis asmuo to nepadaro, jis elgiasi neapdairiai bei neatidžiai, o veikdamas tokiu būdu jis pats prisiima ir galimus neigiamus savo veiksmų padarinius“, - laiške dėsto Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Teigiama, jog Lietuvos įstatymai tokio finansinio darinio kaip „finansinė piramidė“ nenumato, tačiau atsakomybė yra numatyta, jei nustatoma sukčiavimo požymių.

„Jei yra sukuriamas toks veiklos mechanizmas, kurį mes vadiname „finansine piramide“, yra tiriama, ar ši veika neturi sukčiavimo, ar kitos nusikalstamos veikos požymių. Nukentėjusiųjų skundai ikiteisminiam tyrimui pradėti nėra būtini, jei prokuratūra, ar kita ikiteisminio tyrimo įstaiga, nustato nusikaltimo požymius. Tačiau jei asmuo buvo apgautas, ar kitokiu būdu nukentėjęs nuo kitų piktavališkų tyčinių veiksmų, jo skundas ar pareiškimas jau būtų pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą“, - aiškina Lietuvos kriminalistai.

Pasak kriminalistų, vykdyti bet kokią ūkinę ar komercinę veiklą Lietuvos teritorijoje būtinas juridinio asmens ar individualios komercinės veiklos įregistravimas.

„Taigi „finansinė piramidė“ gali būti priskirta prie komercinės ar finansinės veiklos būdo, todėl manau, kad tik įregistruotas juridinis ar fizinis asmuo, kaip vykdantis leistiną komercinę veiklą, gali reklamuotis elektroninėje erdvėje, kaip ūkio subjektas. Apžvelgus www.mmm-2011.lt svetainės turinį matyti, kad pastaroji yra informacinio pobūdžio ir „greitu praturtėjimu“ susidomėję asmenys nukreipiami į užsienio ribotos atsakomybės kompanijai priklausančią interneto svetainę. Šiuo atveju, asmuo susigundęs investuoti į nepagrįstai rizikingą veiklą, betarpiškai sudaro sutartį su užsienio kompanija“, - laiške teigia Lietuvos kriminalinės policijos biurui atstovaujantis Ramūnas Matonis, Policijos departamente laikinai einantis Komunikacijos skyriaus viršininko pareigas.

Reklamos kampanija vyks visą sausį

Andrejus Lukjanecas, „MMM-2011“ sistemos dalyviu prisistatantis jos puslapio kūrėjas lietuvių kalba, DELFI raštu atsakė, jog reklamos kampanija Lietuvoje vyks visą sausį.

„Reklamos kampanija buvo paleista nuo 2012 m. sausio 2d. ACM ekranuose ir internete ir vyks visą sausio mėnesį“, - dėstė jis laiške ir pabrėžė, kad kampanija vykdoma ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Rusijoje, JAV, Kinijoje, Indijoje, buvusiose Nepriklausomų valstybių sandraugos valstybėse ir kitose Europos šalyse.

Anot jo, reklamuojamas filmas „Piramidė“, kuriame pasakojama S. Mavrodžio ir 1994 m. žlugusios finansų piramidės MMM istorija. Tačiau DELFI atsiųstame vaizdo įraše filmas neminimas – visą laiką matomas Lietuvoje veikiančio tinklalapio www.MMM-2011.lt adresas ir rodomi šūkiai: „Sergej Mavrodi, jis davė mums šansą“, „Jokiu būdu žmonių neviliojame!!!“, „Susidaryk savo nuomonę! MMM-2011“.

„Reklama skirta reklamuoti „MMM-2011“ sistemą - „gigantišką savišalpos kasą, kur žmonės padeda vieni kitiems“ - sukurtą S. Mavrodžio“, - rašo A. Lukjanecas.

Paklaustas, kodėl nuspręsta padidinti reklamos apimtis, sistemos atstovas Lietuvoje nurodė: „Pagal užsakymą OOO "Мы Можем Многое" (rus. – „Mes galime daug“ – aut. past.) trumpinys OOO"MMM" Rusija.“

„Tinklalapį www.2011mmm.lt prižiūri ir visą susijusią reklamą, taip pat reklamos akciją pagal sutartį ir užsakymus su OOO "Мы Можем Многое", trumpinys OOO "MMM", vykdo UAB "Atumas", - A. Lukjanecas rašė kitame laiške.

Rudenį jis DELFI teigė, sistemoje iš Lietuvos yra užsiregistravę 15 žmonių, tačiau dabar esą nebėra galimybių patikrinti, kiek sistemoje yra dalyvių.

„Įsiregistravusių į sistemą dabar negalime tiksliai pasakyti, kadangi šios sistemos programoje S. Mavrodi įvedė konfidencialumo mygtuką, su kuriuo dalyviai gali paslėpti nuo kitų savo visą informaciją“, - sako jis.

Reklamos tikslas esą nėra pritraukti daugiau dalyvių, todėl nėra ir prognozių, kokių rezultatų tikimasi pasiekti.

„Reklama atliekama su tikslu informuoti žmones, ne vilioti ir skaičiuoti, kiek jų bus - tokio tikslo nėra“, - sistemos organizatorių poziciją pristatė A. Lukjanecas.

Šiuo metu tinklalapyje žadama 20-30 proc. mėnesinių palūkanų už indėlį. Lietuvoje veikiantis bankai ir jų padaliniai šiuo metu už mėnesio indėlį žada iki 2 proc. palūkanų per metus.

DELFI skelbė, jog Rygos regiono Valstybinės policijos valdybos Kovos su ekonominiais nusikaltimais biuras tikrina įmonės „MMM-2011“ veiklos patikrinimą, o liūdnai Rusijoje pagarsėjusios finansinės piramidės MMM klonas „MMM-2011“ vilioja ir Lietuvos žmones. Pristatomo projekto esmė – neškite pinigus, tikėkitės didelių palūkanų, bet nieko negarantuojame.

Tuomet Vertybinių popierių komisija perspėjo, kad asmenų, prisistatančių „MMM-2011“ sistemos dalyviais, tinklalapyje lietuvių kalba naudojama reklama gali sudaryti įspūdį, jog siūlomos investicinės paslaugos, tačiau šios sistemos jos atžvilgiu nėra taikomi Finansinių priemonių rinkų įstatymo (FPRĮ) įtvirtinti investuotojų apsaugos bei jų teisių gynimo mechanizmai, tokiai veiklai nėra taikoma Lietuvos Respublikos teisė, t.y. visa rizika dėl investicijų tenka investuotojui.

Įvairiais duomenimis, MMM organizuotoje vadinamojoje Ponzi piramidėje dalyvavo nuo 5 iki 40 mln. žmonių, tačiau daugelis neprisipažino. Žmonių nuostoliai sudaro apie 10 mlrd. JAV dolerių (pagal dabartinį kursą apie 25 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)