„Vilniaus degtinė“ prašė Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) raštą ir nutraukti sprendimą, kuriuo iš Baltarusijos bendrovės gautos lėšos yra įšaldytos. Byla buvo išnagrinėta, tačiau teismo sprendimą numatoma paskelbti kovo 29 d.

„Vilniaus degtinė 2010 m. sudarė prekių pirkimo – pardavimo sutartį su Baltarusijoje registruota bendrove „Akvadiv“ Malinovschiznenski distillery ir pagal sudarytą sutartį jie ilgą laiką įmonei tiekė prekes, o Baltarusijos įmonė už tai susimokėdavo. 2012 m. kovo 19 d. „Akvadiv“ pateikė eilinį užsakymą „Vilniaus degtinei“, o kovo 24 d. įgaliojo Europos Sąjungos Tarybos (EB) 265/2012 reglamentas, kuriuo numatytos Baltarusijai taikomos apribojimo priemonės“, - paaiškino Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkės padėjėja ryšiams su visuomene Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Šiuo reglamentu buvo numatytos sankcijos ūkio subjektams, kurie pelnosi ir remia Aleksandro Lukašenkos režimą, į sąrašą pateko ir įmonė „Akvadiv“.

„Vilniaus degtinė“ savo skundė teismui nurodė, kad raštu ir žodžiu kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją pernai kovo 28 d., tačiau telefonu įmonės atstovams buvo paaiškinta, kad pagal reglamentą nėra draudimo parduoti prekes „Akvadiv“ ir gauti už jas apmokėjimą, todėl „Vilniaus degtinė“ 2012 m. balandžio 24 d įvykdė „Akvadiv“ užsakymą pagal sudarytą sutartį ir perdavė prekes. Baltarusijos įmonė prekės sėkmingai gavo.

Tačiau, anot „Vilniaus degtinės“, gegužės 9 d. „Vilniaus degtinė“ tik elektroniniu paštu gavo Užsienio reikalų ministerijos išaiškinimą, kad pagal reglamentą draudžiami bet kokie ryšiai su reglamente nurodytais Baltarusijos ūkio subjektais, taip pat ir su „Akvadiv“. Gavusi tokį išaiškinimą įmonė daugiau „Akvadiv“ užsakymų nebevykdė ir nutraukė ekonominius ryšius.

O bendrovė „Akvadiv“, atsiskaitydama už jau gautas prekes, liepos 19 d. pervedė į „Vilniaus degtinės“ sąskaitą pinigus, tačiau DNB bankas juos įšaldė, vadovaudamasis įsigaliojusi reglamentu.

„Vilniaus degtinė“ kreipėsi į FNTT su prašymu leisti naudotis įšaldytomis lėšomis ir priimti naują sprendimą. Tačiau FNTT gruodžio 13 d. raštu „Vilniaus degtinei“ persiuntė Užsienio reikalų ministerijos raštą, kuriuo turi būti vadovaujamasi sprendžiant lėšų įšaldymo klausimus.

„Vilniaus degtinė“ mano, kad jai atsiųstame rašte nėra nurodytas teisinis pagrindas ir priežastys, kodėl gautos lėšos yra įšaldytos: esą gali būti įšaldomos „Akvadiv“ lėšos, tačiau ne „Vilniaus degtinės“. Lietuvos bendrovės manymu, įšaldytos „Vilniaus degtinės“ lėšos nedaro jokio poreikio „Akvadiv“ poreikių tenkinimui.

Užsienio reikalų ministerija prašo „Vilniaus degtinės“ prašymą tenkinti iš dalies: panaikinti FNTT raštą ir nutraukti lėšų įšaldymą, nes FNTT raštas yra netinkamas, tačiau skundo dalį, kuria prašoma leisti „Vilniaus degtinei“ naudotis lėšomis – atmesti. Ministerija laikosi pozicijos, kad bendrovei jau nuo 2012 m. kovo 24 d. buvo žinoma apie „Akvadiv“ taikomas ekonomines sankcijas, o bendrovės atstovė telefonu buvo informuota, kad klausimas dėl galimybės prekiauti su „Akvadiv“ yra sudėtingas, todėl pasiūlyta pateikti oficialų rašyti prašymą. Vėliau bendrovei buvo rengiamas motyvuotas išaiškinimas.

FNTT laikosi pozicijos, kad jos funkcijos įgyvendinant ekonominių sankcijų išimtis reglamentuotos įstatymų nuostatose, o ministerija turi prerogatyvą taikyti išimtis: tačiau sutikimo įgyvendinti išimtį Užsienio reikalų ministerija „Vilniaus degtinės“ atveju nedavė, o 2012 m. spalio 24 d. rašte nurodė, kad „Vilniaus degtinei“ gali būti leista naudotis ta lėšų dalimi, kurią ji gavo už prekes, parduotas iki 2012 m. kovo 24 d.

DELFI žiniomis, „Vilniaus degtinė“ Baltarusijos bendrovei pardavė ne alkoholinių gėrimų, o tuščių butelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)