Negana to, visos šios įspūdingos operacijos vyko kone Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovybės panosėje. Mat, lyg tyčia, centrinė figūra šioje šachmatų partijoje – bendrovė „Sinvita“, kuri, prieš atlikdama krūvą teisėsaugą sudominusių sandorių, daugiau nei 3 mln. litų papildė tuomečio FNTT vadovo Romualdo Boreikos ir jo žmonos, socialdemokratės Violetos Boreikienės kišenes.

26 milijonai nykštuką pavertė milžinu

Kaip DELFI jau skelbė, 2008 m. „Sinvita“ iš Boreikų įsigijo patalpas Kauno senamiestyje, Vilniaus g. 39. Šias patalpas netrukus išsinuomojo Ūkio bankas, pats suteikęs „Sinvitai“ beveik milijono eurų paskolą patalpų įsigijimui. Vėliau, 2009 m., pasiskolinusi pinigų iš tuometės ŪBIG valdybos pirmininkės Angelės Dementavičiūtės, „Sinvita“ Boreikoms atseikėjo dar 99 tūkst. Lt už dalį neįrengtos pastogės tame pačiame pastate.

Tuoj po pirmojo patalpų įsigijimo iš Boreikų, 2008 m. pabaigoje, „Sinvita“ išsipūtė: bendrovės įstatinis kapitalas nuo 200 tūkst. Lt padidėjo iki beveik 26,59 mln. litų. Čia, DELFI žiniomis, tyrimą dėl Boreikų veiklos atlikę tyrėjai atrado visą verslo voratinklį.

Naują akcijų emisiją, taip išpūsdama „Sinvitos“ įstatinį kapitalą, įsigijo JAV registruota kompanija „PrimeStar Management LLC“. Nors įmonės pavadinimas ir adresas amerikietiški, jos įgaliota atstovė, DELFI turimais duomenimis, buvo Evelina Eidukaitė-Babianskienė, ŪBIG darbuotoja.

Tyrėjams pateikta informacija byloja, kad nors „PrimeStar Management LLC“ išpūtė „Sinvitos“ įstatinį kapitalą daugiau nei 26 mln. Lt, ši JAV registruota kompanija realiai jokių pinigų už akcijų emisiją nesumokėjo. Mat akcijų emisijos išleidimo dieną „Sinvita“ stebuklingai tapo „PrimeStar Management LLC“ skolininke. Ir buvo skolinga kaip tik tiek, kiek reikėjo įstatinio kapitalo padidinimui: beveik 26,39 mln. Lt. Skolos nebeliko, o Lietuvos ekonomikoje staiga atsirado papildomi 26 milijonai. Bent jau popieriuje.

DELFI žiniomis, „PrimeStar Management LLC“ skolininke „Sinvita“ tapo per vieną dieną – 2008 m. gruodžio 8 d. Šiame procese dalyvavo dar kelios įmonės. 2008 m. gruodžio 8 d. Britų Mergelių salose, mokesčių rojuje, registruota kompanija „Milson Capital Corp“ „PrimeStar Management LLC“ perleido reikalavimo teisę į su V. Romanovu siejamos kompanijos „ImpExNet Ltd“ skolą – arti 2,43 mln. Lt.

Tą pačią 2008 m. gruodžio 8 dieną „PrimeStar Management LLC“ reikalavimo teisę perleido „Sinvitai“, o ši įsipareigojo sumokėti analogišką sumą. Ši skola 2009 m. pradžioje perleista dar vienai ne Lietuvoje registruotai kompanijai – „Progressa LLC“. Likusią skolos, kurios pagrindu padidintas „Sinvitos“ įstatinis kapitalas, dalį sukrovė jau minėta kompanija „ImpExNet Ltd“. Ji tą pačią 2008 m. gruodžio 8 d. teisę į 23,96 mln. Lt „Progressa LLC“ skolą perleido „PrimeStar Management LLC“, o pastaroji kompanija už analogiško dydžio įsipareigojimą skolą perleido „Sinvitai“. Šiuos pinigus „Progressa LLC“ buvo įsipareigojusi sumokėti už su V. Romanovu siejamos bendrovės „Sporto marketingas“ akcijas.

Pinigai išsivaikščiojo į mokesčių rojus

Tyrimo metu, DELFI žiniomis, nustatyta, kad „Progressa LLC“ „Sinvitai“ per maždaug metus pervedė beveik 26 mln. litų, o finansinės operacijos atliktos per Ūkio banką. Šių pinigų kilmė liko nenustatyta.

Bet „Sinvitos“ sąskaitoje šie pinigai neužsigulėjo.

DELFI turimais duomenimis, 13,5 mln. Lt iškeliavo į Kipre registruotos kompanijos „Franswell Limited“ sąskaitą, o „Sinvita“ mainais gavo Lietuvoje veikiančios bendrovės „Amnis Metallicus“ akcijas. Po šio sandorio „Amnis Metallicus“ akcininkai keitėsi po keletą kartų kasmet.

Dar 6,11 mln. Lt, DELFI žiniomis, iškeliavo į Britų Mergelių salose registruotą kompaniją „Coldwell Business Inc“. Už šiuos pinigus „Sinvita“ įgijo Lietuvoje veikiančios bendrovės „Alumina Project“ akcijas. O jau 2010 m. pradžioje, DELFI duomenimis, šios akcijos perleistos Rimai Kalininai, tuo metu dirbusiai Ūkio banke. Daugiau kaip 6 mln. Lt už akcijas paklojusi „Sinvita“ šį savo turtą R. Kalininai atidavė už 1,1 mln. Lt – 5 mln. Lt pigiau, nei pirko iš ofšorinės kompanijos.

Beje, DELFI žiniomis, už dalį R. Kalininos sumokėtų lėšų „Sinvita“ pirko bendrovės „Bankinės konsultacijos“ akcijas. Jų pardavėjas – Eimuntas Silvestras Akromas, tuo metu dirbęs Ūkio banke, o taip pat vadovavęs bendrovei „Sporto komunikacijos“, kuri kontroliavo su V. Romanovu ir ŪBIG siejamą televizijos kanalą „Sport 1“. iš E. S. Akromo įgytas akcijas „Sinvita“ netruko parduoti dar vienai mokesčių rojuje registruotai kompanijai – „Economax Corp“.

3,3 mln. Lt, DELFI duomenimis, „Sinvita“ atidavė jau minėtai Britų Mergelių salose veikiančiai „Milson Capital Corp“, įgydama bendrovės „Aloja“ akcijas. 3,12 mln. Lt „Sinvita“ atseikėjo už dar vieno lietuviško verslo įgijimą – bendrovės „First partneriai“ akcijas, nusipirktas iš JAV registruotos įmonės „Inergo LLC“. Beje, čia „Sinvita“ vėl sublizgėjo nuostolingu akcijų perpardavimu: Nevyje registruotai kompanijai „Superstone Corporation“ 2010 m. gruodį bendrovės „First partneriai“ akcijos parduotos už 380 tūkst. Lt – maždaug 8 kartus pigiau, nei „Sinvita“ sumokėjo ankstesniam akcijų savininkui.

Visos šios įstabios finansinės operacijos, DELFI žiniomis, atliktos per sąskaitas Ūkio banke.

Po šių sandorių „Sinvita“ ne sykį keitė akcininkus. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, dabar daugiausiai „Sinvitos“ akcijų priklauso su ŪBIG glaudžiai susijusiai įmonei, ŪBIG akcininkei „Asocijuoto turto valdymas“. Ši įmonė registruota Kaune, K. Donelaičio g. 60 – tuo pačiu adresu, kaip ir ŪBIG.

Ikiteisminį tyrimą dėl Ūkio banko veiklos kuruojantis Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius DELFI teigė negalįs nei patvirtinti, nei paneigti, kad „Sinvitos“ istorija dabar figūruoja šiame ikiteisminiame tyrime.

„Negaliu dabar pasakyti“, - teigė S. Minkevičius.

Paklaustas, kaip klojasi Ūkio banko veiklos tyrimas, prokuroras pažadėjo, jog apie reikšmingus faktus visuomenė bus informuota. „Kai tik bus (naujienų – DELFI), tikrai pasakysime“, - nedaugžodžiavo S. Minkevičius.

Vitalijus Gailius

V.Gailius pirmtako vertinti nesiima

R. Boreika apie savo atsistatydinimą iš FNTT vadovo pareigų pranešė 2010 m. kovo pabaigoje. Dirbti FNTT direktoriumi jis baigė tų pačių metų gegužę.

R. Boreikos vietą užėmęs Vitalijus Gailius, dabar priklausantis Liberalų sąjūdžio frakcijai Seime, DELFI teigė buvęs informuotas apie įstabias „Sinvitos“ operacijas, tačiau kuo baigėsi jų vertinimas, esą nežinia.

Mokesčių inspekcija, mano žiniomis, tyrimą atlikinėja ar atlikinėjo. Ir šitos išvados buvo pateiktos baudžiamajame procese Kauno apygardos prokuratūrai. Kaip tai įvertino prokuratūra – aš nežinau. Bet pagal praktiką, turėjo skirti užduotį specialistui, kad įvertintų tuos veiksmus. Ir tokia užduotį turėjo gauti Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai“, - kalbėjo V. Gailius.

Pasak jo, jeigu tokiose operacijose būtų aptikta nusikalstamos veikos požymių, čia automatiškai turėtų įsitraukti ir FNTT.

„Jeigu gautų duomenų, kad buvo kažkokios nusikalstamos veikos požymių, turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą. Čia visoms situacijos taikoma – tokia praktika“, - tęsė V. Gailius.

Tačiau R. Boreikos vaidmens jis nesiėmė vertinti. „Čia jau palikime vertinti kitiems žmonėms“, - diplomatiškas išliko V. Gailius.

DELFI primena, jog Generalinėje prokuratūroje vertinama V. ir R. Boreikų atžvilgiu atlikto ir nutraukto ikiteisminio tyrimo medžiaga. Ar tyrimas bus atnaujintas, prokurorai neprognozuoja. Buvusio FNTT vadovo R. Boreikos žmona V. Boreikienė DELFI teigė savo ir savo vyro atžvilgiu vykdytą tyrimą vertinanti kaip bandymą susidoroti, taip pačiai ji esą vertintų ir prokurorų sprendimą, jei jie nutartų atnaujinti ikiteisminį tyrimą.

„Aš jums galiu garantuoti, kaip žurnalistui, kad viskas yra blefas. Tyrimai yra nutraukti. Du kartus prokuratūra tyrė, nieko nerado, byla yra nutraukta. Daugiau neturiu ką komentuoti“ , - paprašyta pakomentuoti savo santykius su Ūkio banku DELFI teigė V. Boreikienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)