Vyriausybė konstatavo, kad ilgalaikės gamtinių dujų tiekimo sutarties tarp akcinės bendrovės „Lietuvos dujos“ ir atvirosios akcinės bendrovės „Gazprom“ papildymo projektas atitinka akcinės bendrovės „Lietuvos dujos” valstybei nuosavybės teise priklausančių 34 procentų privatizavimo programos gamtinių dujų tiekėjams reikalavimams ir akcinės bendrovės „Lietuvos dujos“ valstybei nuosavybės teise priklausančių 34 procentų akcijų pirkimo–pardavimo sutarties tarp valstybės įmonės Valstybės turto fondo ir atvirosios akcinės bendrovės „Gazprom“ nuostatoms.

Šis projektas buvo suderintas po principingų ir produktyvių derybų, kurios buvo baigtos praėjusią savaitę Maskvoje. Derybų grupės sėkmingai rado abiem pusėm priimtinus sprendimus.

Ilgalaikio stabilaus gamtinių dujų tiekimo užtikrinimas palankiomis šalies vartotojams kainomis yra vienas iš pagrindinių strateginių valstybės uždavinių privatizuojant AB “Lietuvos dujos”. Suderintame su “Gazprom” sutarties projekte numatyta, kad “Gazprom” garantuoja Lietuvos Respublikai gamtinių dujų tiekimą ne mažiau kaip 90 procentų visų šalies vartotojų poreikio laikotarpiui iki 2015 metų.

Atviroji akcinė bendrovė „Gazprom“ įsipareigojo nuo 2004 metų II pusmečio iki 2015 metų tiesiogiai tiekti akcinei bendrovei „Lietuvos dujos“ gamtines dujas tokiais kiekiais, kad tai tenkintų ne mažiau kaip 70 procentų bendro Lietuvos Respublikos vartotojų poreikio, pareikšto akcinės bendrovės „Lietuvos dujos“ (išskyrus tiekimą akcinei bendrovei „Achema“ ir uždarajai akcinei bendrovei „Kauno termofikacinė elektrinė“).

Sutartyje taip pat numatyta, kad gamtinių dujų kaina nuo 2004 II pusmečio yra nustatoma pagal šalių suderintą kainos formulę, kuri susieta su alternatyvaus kuro kainomis. Ilgalaikė gamtinių dujų tiekimo sutartis suteikia teisines garantijas, kad po akcijų paketo pardavimo, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, “Gazprom” tiekiamų gamtinių dujų kaina Lietuvai iki 2015 metų išliks stabiliose ir prognozuojamose ribose. Specialistų nuomone, nuo 2004 m. II pusmečio AB “Lietuvos dujos” laisviesiems vartotojams tiekiamos dujos turėtų atpigti.

Ilgalaikės gamtinių dujų tiekimo sutarties tarp AB “Lietuvos dujos” ir “Gazprom” sudarymas yra esminė privatizavimo sąlyga, kurios įvykdymas atveria kelią sandorio galutiniam užbaigimui (akcijų perdavimui “Gazprom”) dar šį mėnesį.

“Gazprom” už perkamas akcijas įsipareigojo sumokėti 100 mln.litų, taip pat kartu su Ruhrgas Energie Beteiligungs AG lygiomis dalimis investuoti 140 mln. litų į “Lietuvos dujų” bendrovę, įsigyjant naujos emisijos akcijas. Šis investavimas įvyks per pirmuosius vienerius metus. Per pirmuosius trejus metus po privatizavimo įmonėje turi būti išsaugota ne mažiau kaip 70 % darbo vietų.

Sandorio užbaigimo dieną Valstybės turto fondas, “Gazprom” ir Ruhrgas Energie Beteiligungs AG planuoja pasirašyti naują akcininkų sutartį. Akcininkų sutartimi bus nustatytos ir patvirtintos pagrindinės bendro balsavimo bendrovės akcininkų susirinkime ir kitos bendrovės valdymo nuostatos.

Sutarties šalys įsipareigos balsuoti “už” ir užtikrinti balsavimą visuotiniame Bendrovės akcininkų susirinkime “už” Bendrovės tinklų sujungimą su Europos sąjungos gamtinių dujų tinklais bei gamtinių dujų tiekimo sistema, jei tam atsirastų ekonominės sąlygos, magistralinių dujotiekių pralaidumo padidinimą pagal dujų tranzito poreikį; bei sprendimų priėmimą ir veiksmų atlikimą, kurių reikės įgyvendinant šiuos uždavinius. Sutartyje taip pat numatyta, kaip bus kontroliuojami investuotojų įsipareigojimai.

Vyriausybės privatizavimo patarėjas šiame projekte buvo BNP Paribas (Prancūzija) vadovaujamas konsorciumas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją