2005 m. birželio 10 d. iš JAV ambasados Vilniuje iškeliavusiame dokumente teigiama, jog dėl Irano apsipirkinėjimo per „Snorą“ į Lietuvos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) kreipėsi vokiečių teisėsauga.

„Lietuvos FNTT mums atskleidė, kad 2004 m. gavo neoficialų prašymą iš Vokietijos valdžios agentūros dėl finansinio sandorio, panaudoto „įsigyti įrangą Vokietijoje Irano branduolinei jėgainei“. Vokiečių prašyme teigta, kad įsigijimas yra teisėtas, bet klausta, kodėl jis buvo apmokėtas per Lietuvą“, - rašoma dokumente.

Toliau amerikiečiai netgi su konkrečiais sąskaitų numeriais atskleidžia, kad šis sandoris vyko per banką „Snoras“.

„Vokietijos žinybos paprašė Lietuvos FNTT patvirtinti, kad 2004 m. gegužės 14 d. britų kompanija „Priory Trading LTD“ pervedė 200 000 eurų iš savo sąskaitos „Snoro“ banke Lietuvoje (sąskaitos Nr. 840370477) į Berlyno komerciniame banke esančią Vokietijos kompanijos „Solo Handels Gmbh“ sąskaitą (sąskaitos Nr. 238828800). FNTT Vokietijai patvirtino, kad toks sandoris įvyko“, - rašoma konfidencialiame JAV ambasados pranešime.

Anot dokumento, FNNT taip pat nurodė, kad minėtu sandoriu Lietuvos įstatymai pažeisti nebuvo. Tiesa, tuo metu nebebuvo ir minėtos britų kompanijos sąskaitos „Snore“.

„Kai buvo gautas vokiečių kreipimasis (į FNTT – DELFI), sąskaita jau buvo uždaryta“, - rašo JAV diplomatai, taip pat pažymėdami, kad FNTT Vokietijos kolegoms pasiūlė pateikti oficialų teisinės pagalbos prašymą dėl detalesnės informacijos suteikimo, tačiau vokiečiai tokio prašymo taip ir nepateikė.

Amerikiečių diplomatams ši 200 tūkst. eurų kelionė iš „Snoro“ į Vokietiją kėlė susirūpinimą. Esą JAV regioninio saugumo pareigūnas (jis dokumente žymimas santrauka RSO: Regional Security Officer – angl.) norėjo sužinoti, iš kur šios lėšos atkeliavo į „Snorą“, bet FNTT pinigų kilmės neatskleidė.

„FNTT pareigūnas pasakė, kad galėjo suteikti aukščiau minėtą informaciją (apie vokiečių kreipimąsi ir jo turinį – DELFI), kadangi tai buvo dalis neoficialaus, o ne formalaus prašymo. RSO paprašė papildomos informacijos, pavyzdžiui, kas pervedė 200 000 eurų į „Snoro“ banką. Pareigūnas atsakė, kad šią informaciją saugo Lietuvos bankininkystės įstatymai ir ji negali būti neoficialiai atskleista. Bet jis pasakė, kad Jungtinės Valstijos galėtų gauti papildomos informacijos, pateikdamos oficialų kreipimąsi“, - rašo JAV ambasados Vilniuje personalas.

Ar amerikiečiai oficialiai kreipėsi į Lietuvos žinybas dėl galimai Irano branduolinei programai skirtų pinigų kilmės – nežinoma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją