Lyg viesulas į Lietuvos ekonominį gyvenimą įsiveržusi Permainų koalicijos Vyriausybė per paskutines porą šių metų savaičių pakeitė kone visą mokesčių sistemą.

Pirmiausiai atsisakoma vienodo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), kuris šiemet buvo 320 Lt visiems dirbantiesiems. Nuo sausio bus taikomas skirtingas NPD priklausomai nuo pajamų. Didžiausias neapmokestinamąsias pajamas turės tie, kurie uždirbs mažiausiai, o gaunantys 3200 Lt atlyginimą „ant popieriaus" mokesčius turės mokėti nuo visų pajamų. Uždirbantiems minimalų atlyginimą NPD didėja iki 470 Lt.

Nuo kitų metų 3 proc. mažėja ir gyventojų pajamų mokestis (GPM), kuris vietoj 24 proc. mažėja iki 21 proc. taip pat nuo šiol GPM bus aiškiai išskirtas – 15 proc. GPM ir 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokestis.

15 proc. tarifas bus taikomas tuo atveju, kai žmonės deklaruodami mokesčius susigrąžins dalį įmokų už būsto paskolos palūkanas, iki 2009 m. pirktus kompiuterius, mokestį už studijas.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad dėl šių mokesčių pasikeitimų vidutiniškai uždirbančių gyventojų pajamos padidės maždaug 18 Lt.

Nuo kitų metų įmokas „Sodrai" privalės mokėti ir kūrybiniai darbuotojai, gaunantys autorinį atlyginimą, ir ūkininkai, sportininkai.

Metams atidedama ir galimybė pensininkams perskaičiuoti savo pensijas.

Gimus vaikui vienkartinė išmoka didėja iki 1430 Lt vietoj buvusių 1040 Lt. Tokia pat pašalpa bus skiriama ir įvaikinus vaiką.

Vaiko pinigai bus mokami visiems vaikams iki trejų metų, o vėliau - tik nepasiturinčiųjų tėvų vaikams. Šiemet vaiko pinigus gavo visi nepilnamečiai Lietuvos gyventojai.

Ne visi pradinukai mokyklose gaus ir nemokamus pietus.

Tačiau įmonių pelno mokestis ir dividendai bus apmokestinami 20 proc. pelno mokesčio tarifu. Anksčiau šis mokestis buvo 15 proc.

Nyksta mokesčių lengvatos

Nuo sausio išauga ir daugiausiai pajamų į biudžetą sunešantis pridėtinės vertės mokestis – nuo 18 proc. iki 19 proc.

Naikinama ir dauguma šio mokesčio lengvatų iki rudens paliekant 5 proc. PVM centralizuotai teikiamam šildymui, iki liepos – kompensuojamiems vaistams, 9 proc. – knygoms ir neperiodiniams leidiniams.

Iki šiol 5 proc. PVM tarifas būdavo taikomas keleivių vežimui, knygoms, laikraščiams, žurnalams, vaistams, viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo paslaugoms, ekologiškiems maisto produktams, šviežiai, atšaldytai mėsai ir žuviai, rašytojo, kompozitoriaus ar atlikėjo paslaugoms, visų rūšių sporto ir kultūros renginiams.

9 proc. lengvatinis PVM tarifas taikytas gyvenamųjų namų statybos, apšiltinimo ir renovavimo paslaugoms, už kurias mokama iš valstybės ar savivaldybių biudžetų.

Nuo 2009 m. sausio nebebus galima susigrąžinti ir dalies GPM perkant naują kompiuterį su programine įranga, šio mokesčio lengvata nebebus taikoma ir naujai paimamoms būsto paskoloms. Nyksta ir kone visos GPM lengvatos po 2003 m. sudarytoms gyvybės draudimo ir trečiosios pakopos pensijų fondų sutartims. Iki šiol gyventojai, metų pabaigoje deklaravę pajamas, galėdavo susigrąžinti iki 24 proc. šių įmokų sumos.

Brangsta kuras, elektra, cigaretės, alkoholis

Dėl didėjančių http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=19720383"> akcizų 2009 m. kovą ir rugsėjį cigarečių pakelis brangs 1-1,3 Lt. Nuo sausio 1 d. butelis alkoholio kainuos nuo kelių iki keliasdešimties centų, http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=19838104"> benzinas – 48 ct/l, dyzelino – 25ct/l, dujų – 41 ct/l brangiau.

Nuo kitų metų elektra gyventojams http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=19822994"> brangsta 4 ct/kWh, o verslui – 2,5 ct/kWh. Vidutiniškai gyevntojai už elektrą 2009 m. mokės 37 ct/kWh. Buityje naudojamų http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=19821525"> dujų kaina taip pat didėja vidutiniškai ketvirtadaliu. Mažiausiai šio kuro sunaudojantys buitiniai vartotojai mokės 2,10 Lt/m³, o daugiausiai suvartojantys mokės 1,54 Lt/m³.

Švęsime trumpiau

Naujoji valdžia naikina ir ilgųjų savaitgalių tradiciją, kai su šventėmis sutampančios savaitgalių dienos perkeliamos į artimiausią pirmadienį. 2009 m. apskritai lietuviai turės mažiau ilgųjų savaitgalių nei šiemet, jeigu nesikeis tvarka, savaitgaliai iki trijų dienų prailgės penkis kartus, o keturių dienų savaitgalis laukia iškart po Naujųjų metų sutikimo.

2008 m. ilgiau nei įprasta ilsėjomės devynis savaitgalius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją