Vyriausybė žada nekelti pretenzijų dėl po VST privatizavimo vykusių veiksmų.

A. Sekmoko teigimu, su "NDX energija" "Leo LT" visiškai atsiskaitė penktadienį pasirašius sutartį. Tam, kad tai galėtų padaryti, "Leo LT" iš savo antrinių bendrovių pasiskolino per 192 mln. Lt.

„Mes išvalėme sceną strateginiam investuotojui naujos atominės elektrinės statybai. Tai yra svarbiausia. Viskas atlikta, scena išvalyta“, – žurnalistams sakė energetikos ministras.

„Pasirašytas restitucinis susitarimas, kuriuo valstybei sugrąžinamos visos „NDX energija“ turėtos VST akcijos, teisiškai tarsi sugrąžina padėtį, buvusią iki VST privatizavimo, todėl savaime suprantama, kad abi šalys įsipareigoja nekelti klausimų dėl veiksmų, kurie buvo atliekami po privatizavimo“, - rašoma pranešime.

DELFI primena, kad Vyriausybė pirmadienį vykusiame „Leo LT“ akcininkų susirinkime buvo pasiūliusi „NDX energijai“ 680 mln. Lt kompensaciją. Būtent tokią sumą ši bendrovė sumokėjo privatizuodama VST.

„NDX energija“ norėjo, kad Vyriausybė aiškiai deklaruotų, jog kuriant „Leo LT“ „NDX energija“ nepažeidė jokių teisės aktų, elgėsi sąžiningai, bei siekia garantijų, kad priimtas sprendimas nebus peržiūrėtas. Taip pat buvo tvirtinama, kad pasiūlyta suma yra per maža.

Anksčiau buvo skelbta, kad kompensaciją „NDX energijai“ mokės „Leo LT“.

Daugiau į energetiką Lietuvoje neinvestuos

„Vyriausybė suteikė garantijas, kad sutartis nebus revizuojama. Mus tai tenkina. Šiuo metu „NDX energija“ ir valstybė yra sunkioje ekonominėje padėtyje, taigi tinkamiausia išeitis – greitas sutarties naikinimas“, – DELFI sakė „NDX energijos“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius.

Kartu jis užtikrino, kad „tikrai nebeketina investuoti į Lietuvos energetikos ūkį“, tačiau neatmetė galimybių tai daryti užsienyje.

„NDX energija“ dairysis projekto užsienyje, tikėtina, kad energetikoje“, – sakė jis.

Panaikintas naudingiausiu visuomenei būdu

„Leo LT“ sandoris panaikintas naudingiausiu visuomenei būdu, o pasiektas susitarimas garantuoja visos istorijos pabaigą, prezidentės Dalios Grybauskaitės poziciją BNS penktadienį perdavė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

„Sandoris panaikintas naudingiausiu visuomenei būdu“, - sakė jis.

Anot jo, prezidentė konstatuoja, kad istorija pabaigta, o turtas grąžintas valstybei.

A.Kubilius: baigiame ginčus

Premjeras Andrius Kubilius teigiamai įvertino pasirašytą susitarimą, kuriuo likviduojamos visos „Leo Lt“ sukūrimo sutartys.

„Manau, kad tokias nuostatas įtvirtinantis susitarimas yra sąžiningas, nes mes užuot nagrinėję, kas ką ne taip padarė po privatizavimo ar kuriant „Leo Lt“, tiesiog sugrįžtame į padėtį, kai VST priklausė valstybei. Tokiu būdu su „NDX energija“ bei jos akcininkais visiškai ir negrįžtamai baigiame visus ginčus dėl „Leo LT“, – pranešime cituojamas A. Kubilius.

DELFI primena, kad VST šią savaitę atsiėmė ieškinį prieš „NDX energiją“, kuriuo prašė 520,831 mln. Lt žalos atlyginimo.

Šiuo metu Vyriausybė valdo 61,7 proc., „NDX energija“ – 38,3 proc. „Leo LT“ akcijų. Šią bendrovę sudaro valstybei anksčiau priklausiusios „Rytų skirstomieji tinklai“ ir „Lietuvos energija“ bei privatizuota VST.

Formuojant „Leo LT“ „NDX energija“ įnešė visas turėtas VST akcijas ir daugiau nei 650 mln. Lt dividendų.

„Leo LT“ atsiradimo istorija

„Leo LT“, dar vadinto „trigalviu slibinu“, pradžia galima laikyti 2007 m. birželio pabaigoje Seimo priimtą, Vyriausybės teiktą Atominės elektrinės (AE) įstatymą, kuriame numatyta nacionalinio investuotojo bendrovę kurti „Lietuvos energijos“ pagrindu.

Tąkart už įstatymą vieningai balsavo tiek valdantieji socialdemokratai, tiek tuo metu opozicijoje buvę konservatoriai.

Prieš balsavo keturi Seimo nariai: Mišriai Seimo narių grupei priklausę Julius Veselka ir Petras Gražulis, „Tvarkos ir teisingumo“ (liberalų demokratų) frakcijos narys Egidijus Klumbys ir Tėvynės Sąjungos frakcijos narys Rytas Kupčinskas.

Balsuojant dėl šio įstatymo susilaikė aštuoni parlamentarai: Tėvynės Sąjungos frakcijos nariai – Povilas Jakučionis, Saulius Pečeliūnas, Jurgis Razma, Liudvikas Sabutis, Kazys Starkevičius, Mišriai Seimo narių grupei priklausęs Vidmantas Žiemelis, Naujosios sąjungos narė Nijolė Steiblienė, „Tvarkos ir teisingumo“ (liberalų demokratų) frakcijos narys Rimantas Smetona.

2008 m. vasarį prezidentas Valdas Adamkus pasirašė po ilgų diskusijų Seime pakeistą minėtą įstatymą.

Privačiam investuotojui suabejojus„Lietuvos energijos“ nepriklausomumu, Seime buvo nuspręsta, kad „Leo LT“ bus kuriamas ne šios įmonės pagrindu, kaip kad buvo numatyta birželį priimtame AE įstatyme, o naujos patronuojančios bendrovės pagrindu.

Pernai balandžio pabaigoje pasirašytos „Leo LT“ steigimo sutartys. Pirmuoju „liūto“ vadovu tapo Rymantas Juozaitis, anksčiau vadovavęs „Lietuvos energijai“.

Pirmojo vos sukurtos bendrovės vadovo alga buvo apie 50 tūkst. Lt per mėnesį, po kelių karpymų dabartinis ir jau trečiasis „Leo LT“ vadovas Rimantas Vaitkus uždirba 27,2 tūkst. Lt.

Formuojama bendrovė sulaukė dalies visuomenės pasipriešinimo: buvo pradėti rinkti parašai dėl „Leo LT“ įsteigimo atšaukimo, Seimas nutarimu kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl šios bendrovės įkūrimo atitikimo Konstitucijai. Tačiau Teismas nusprendė, kad Konstitucijai prieštarauja ne tie Atominės elektrinės įstatymo straipsniai, dėl kurių buvo kreiptasi, o pora kitų teisės aktų ir bendrovės išformuoti nereikia.

Piliečių santalka taip pat yra įkūrusi neformalią „Leo LT“ stebėtojų grupę, buvo pradėta akcija „Neperku „Maximoje“.

DELFI primena, kad „NDX energija“ priklauso „VP Grupei“, valdančiai ir didžiausią mažmeninės prekybos tinklą „Maxima“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)