„Matau, kad teismų sistemoje greičiausiai nebegaliu dirbti ir esu paruošusi pateikti prašymą prezidentei atleisti iš pareigų savo noru, – penktadienį pareiškė D. Mekšraitienė. – Bet kuriuo atveju aš nesutinku, kad pažeminau teisėjo vardą“.

Teisėjų taryba balsų dauguma nusprendė patarti šalies vadovei Daliai Grybauskaitei atleisti D. Mekšraitienę iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo.

Prezidentės patarėjas teisės klausimais Ernestas Rimšelis aiškino, kad šalies vadovė D. Mekšraitienės atleidimą iš pareigų iniciavo susipažinusi su Teisėjų etikos ir drausmės komisijos (TEDK) sprendimu bei kiek vėliau priimta teisėjai nepalankia Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos išvada.

„Faktai yra susiję su civilinių bylų nagrinėjimu – teisėja priimdama sprendimą už akių be jokio teisinio pagrindo Registrų centrui pateiktame sprendimo nuoraše ranka ištaisė rezoliucinę dalį, kurioje įrašė žodžius „nuosavybės teises“, taip sudarydama prielaidą kitiems asmenims įgyti nuosavybę be teisinio pagrindo“, – Teisėjų taryboje sakė E. Rimšelis.

Pasak jo, prezidentė vertino „labai konkrečius pažeidimus“, kuriuos tyrė ir Generalinė prokuratūra. Tiesa, D. Mekšraitienės patraukti baudžiamojon atsakomybėn prokurorai negalėjo – jau yra suėjęs senaties terminas.

Tuo tarpu D. Mekšraitienė nelinkusi prisiimti atsakomybės – Teisėjų taryboje ji aiškino, kad jos dar 2004 metais paskelbtas sprendimas nebuvo apskųstas apeliacine tvarka, yra įsiteisėjęs, todėl negali būti nuginčytas.

„Kaip liudytoja buvau apklausta Generalinėje prokuratūroje, – sakė D. Mekšraitienė. – Manau, kad vertinti teismo sprendimo teisėtumo prokurorai nelabai galėjo – jie viršijo įgaliojimus“.

Teisėja negalėjo pasakyti, kodėl pataisė Registrų centrui pateiktą sprendimą. „Neprisimenu“, – teisinosi D. Mekšraitienė.

Ji taip pat nesutiko su Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos išvadomis, kuriose neigiamai įvertintas teisėjos darbas. Pasak D. Mekšraitienės, pasirašydama dekretą dėl atleidimo iš pareigų prezidentė D. Grybauskaitė esą negalėjo matyti komisijos išvadų.

„Jas gavau tik liepos 7-ąją, dar turiu laiko išvadas apskųsti, nes su jomis kategoriškai nesutinku“, – pareiškė teisėja.

Paklausta, ar skųs komisijos išvadas, D. Mekšraitienė kalbėjo mįslingai: „Tai priklausys nuo Teisėjų tarybos sprendimo, bet neabejoju, kad yra pagrindai išvadas apskųsti“.

„Palaukite, čia negali būti arklys vidury vežimo“, – D. Mekšraitienės pozicija stebėjosi Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė.

Pasak jos, Kauno teisėjos padarytas pažeidimas yra akivaizdus. „Tai – dokumento klastojimas, žmogui jūs (D. Mekšraitienė – aut. past.) suteikiate nuosavybės teisę, apie ką sprendime nebuvo nė žodžio“, – pareiškė L. Garnelienė.

Supratusi, kad Teisėjų taryba priims jai nepalankų sprendimą, D. Mekšraitienė ėmė kalbėti konkrečiau ir pareiškė, kad skųs komisijos išvadas. Tačiau tokia jos pozicija nepateikė Teisėjų tarybos narių nuomonės – balsų dauguma buvo nuspręsta pritarti teisėjos atleidimui iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

D. Mekšraitienė dėl savo priimtų sprendimų ne kartą buvo neigiamai minima žiniasklaidoje, Teisėjų garbės teismas anksčiau jai yra skyręs papeikimą, ši nuobauda jau išnykusi.

Teisėjos pavardė buvo minima ir EBSW byloje – Seimo komisija siūlė teisėją patraukti atsakomybėn.