Prašė bei paėmė kyšį

Teisme kiek anksčiau parodymus davė trys tyrėjai, dirbę kartu su E. Vaitiekūnu. 2010 metų birželio viduryje vykusio pasitarimo metu, kuriame dalyvavo E. Vaitiekūnas ir trys tyrėjai, prokuroras sulaukė skambučio. E. Vaitiekūnui skambino įtariamojo Manto Pekarsko tėvas prašydamas jo sūnui skirti švelnesnę kardomąją priemonę nei suėmimas.

Įjungus telefono garsiakalbį pokalbį girdėjo ir visi kabinete buvę tyrėjai. E. Vaitiekūnas pašnekovui nieko konkretaus nepažadėjo. Prokuroras tepasakė, kad „šis klausimas bus svarstomas“.

Pasitarimo metu sutarta, kad vis dėlto būtina kreiptis į teismą ir prašyti M. Pekarskui pratęsti suėmimą. Tyrėjai baiminosi, kad įtariamasis paleistas į laisvę gali slėptis, daryti įtaką liudininkams, naikinti įrodymus.

Tačiau jau kitą dieną E. Vaitiekūno nuomonė pasikeitė. E. Vaitekūnas už kardomosios priemonės suėmimo pakeitimą švelnesne kardomąja priemone (užstatu) įtariamajam pareikalavo kyšio.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė E. Vaitiekūną, kai pareiškėjas jam perdavė 30 tūkst. Lt.

Nušalinus prokurorą nuo tyrimo teismas vis dėl to M. Pekarskui švelnesnės kardomosios priemonės neskyrė – M. Pakarskui suėmimas buvo pratęstas.

Prokuroras E. Vaitekūnas tyrė bylas, susijusias su prekyba žmonėmis, nusikaltimais elektroninėje erdvėje.

Atsiprašė buvusių kolegų

Antradienį teisme E. Vaitiekūnui pasiūlyta bausmė – pusantrų metų lygtinai bei 15 MGL dydžio įmoką į fondą skirtą nukentėjusiems nuo nusikaltimų. Už šį nusikaltimą gresia tam tikro darbo apribojimas arba ketveri metai nelaisvės.

Prokuroras siūlydamas mažesnę nei vidurkis bausmę atsižvelgė į tai, kad E. Vatiekūnas iškart prisipažino padaręs nusikaltimą, gailėjosi. Taip pat dabar jau buvęs prokuroras išlaiko mažametį vaiką. Kaltinamojo advokatas teigė, kad šiuo neapgalvotu poelgiu E. Vaitiekūnas susigriovė savo karjerą bei paliko neigiamą įspaudą savo biografijoje.

Pats E. Vaitiekūnas bei jo advokatas prašė atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

„Nematau prasmės kažko slėpti. Ilgai mąsčiau apie savo poelgį bei savęs klausiau, kodėl taip pasielgiau. Tuo metu mano gyvenimas sukosi didžiuliu tempu, todėl tai užgožė sąžiningo gyvenimo principus. Bet tai nėra objektyvus pasiaiškinimas ir jo negali būti“, - savo kaltės net nebandė slėpti E. Vaitiekūnas.

Taip pat kaltinamasis atsiprašė ir savo buvusių kolegų.

„Atsiprašau tiek nukentėjusiųjų, tiek buvusių kolegų prokurorų. Ir taip nelengvais jiems laikais mečiau dėmę ant prokuratūros bei pakenkiau jos reputacijai“, - baigiamojoje kalboje sakė E. Vaitiekūnas.
Tuo tarpu Algis Pekarskas, iš kurio buvo reikalaujama kyšio, liko nepatenkintas siūloma bausme.

„Tikėjausi griežtesnės bausmės. Atleidimas nuo realios laisvės atėmimo bausmės yra per švelni bausmė“, - teisme kalbėjo A. Pekarskas.

Teismas savo verdiktą skelbs kovo 21-ąją dieną.