Kartu L. Slušnys pripažino, kad iš komisijos pusės televizijai sprendimas jokių tiesioginių pasekmių neturės. „Tai – žiūrovo pasirinkimo reikalas“, - kalbėjo L.Slušnys.

TV3 daugiausia nemalonumų sulaukė dėl laidų „Kodėl“, „Akistata“ ir „Paskutinė instancija”. Neetiška žiniasklaidos priemone televizija bus laikoma vienerius metus.

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje televizija neetiška pripažįstama pirmąkart. Iki šiol nuo etikos sargų buvo kliuvę laikraščiams „Vakaro žinios“ ir „Lietuvos žinios“ - jie buvo pripažinti etikos nesilaikančiais dienraščiais.

TV3: televizijoje cenzūros nebus

TV3 pareiškia, kad nesutinka su šiandieną priimtu neteisėtu Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimu.

„Manome, jog komisijos nariai vadovavosi ne teise ir žurnalistų etiką nustatančiais dokumentais, o asmeninėmis antipatijomis ir norėjo bet kokiomis priemonėmis susidoroti su dviem televizijos laidų rengėjais – Kristupu Krivicku ir Rūta Grinevičiūte-Janutiene.

Sutinkame, kad jų rengiamos laidos būna aštrios dėl pasirinktų temų, tačiau komisijos nariai jau kurį laiką vertina ne jų turinį, o pačius laidų rengėjus”, - rašome TV3 pranešime.

„TV3 ypatingai atidžiai vertina žiūrovams rodomas programas, tačiau tik po to, kai jos išeina į eterį. Televizijoje nėra ir nebus cenzūros sistemos, kai laidos kūrėjas privalo gauti „atsakingo asmens“ parašą prieš transliuojant laidą. Toks principas atspindi mūsų požiūrį į žiniasklaidos ir žodžio laisvę.“ – pabrėžia TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

Esame įsitikinę, kad Visuomenės informavimo įstatymas bei Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas aiškiai sako, kad Komisija nagrinėja informacijos rengėjų, o ne skleidėjų veiklą. Todėl šis sprendimas pažeidžia įstatymus ir yra neetiškas. Esame įsitikinę, kad Komisija privalėjo įvertinti informacijos rengėjų sukurtas programas ir pateikti TV3 rekomendaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad net pats Komisijos pirmininkas Linas Slušnys šį sprendimą vertina tik kaip neįpareigojančią nuomonę.

Manome, kad Komisija pasinaudojo Etikos kodeksu siekdama pakenkti TV3 televizijai ir priversti ją nerodyti K. Krivicko ir R. Grinevičiūtės-Janutienės rengiamų programų. Atkreipiame visuomenės dėmesį, jog Komisijos pirmininkas Linas Slušnys dar praėjusių metų lapkričio 11 dieną viešu pareiškimu paskelbė, kad, jei TV3 televizija nesiims cenzūruoti jai pateikiamų laidų, bus persekiojama.

Manome, kad puolimas prieš TV3 yra remiamas jėgų, kurios negali susitaikyti su mintimi, kad TV3 nepaklūsta jų politiniam ir ekonominiam spaudimui, o išpuoliai prieš TV3 organizuojami dėl laidoje „Akistata“ pateiktų D. Kedžio skandalo vertinimų. Net keturios iš L. Slušnio minimų šešių per metus rodytų TV3 laidų, kurios, pasak Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos, pažeidė etikos kodeksą, susijusios su Kauno byla.

Tikimės, kad Lietuvos teismai deramai įvertins šiandienos ir kitus skubiai sufabrikuotus ir teismuose jau apskųstus kovo 21 d., balandžio 18 d. ir gegužės 2 d. Komisijos sprendimus dėl laidų „Kodėl?“, „Akistata“ ir „Paskutinė instancija“.

Manome, kad jau ne pirmą kartą neobjektyvius ir neteisėtus sprendimus priimanti Komisija diskreditavo žiniasklaidos savireguliacijos idėją ir abejojame, ar dauguma Komisijos veikloje dalyvaujančių asmenų turi reikiamą kompetenciją vertinti informacijos rengėjų darbą. Todėl pareiškiame, jog iki teismų sprendimų nutraukiame bet kokį bendradarbiavimą su susikopromitavusia Komisija.

UAB „TELE-3“, vykdydama Visuomenės informavimo įstatymą, parengė įmonės Etikos kodeksą ir reikalaus visų bendrovėje dirbančių žurnalistų ir programas tiekiančių viešosios informacijos rengėjų jo laikytis. Šis etikos kodeksas prodiuseriams buvo pristatytas praėjusią savaitę.

D.Radzevičius: TV3 tai rimtas signalas

„TV3 tai pakankamai rimtas signalas įvertinti turinį, kuris pripažįstamas kaip pažeidinėjantis etiką. Artėja rudens sezonas, tikiuosi, tai bus įvertinta. (...) Reikia susirūpinti žiniasklaidos produktais, kurie neva primena žurnalistiką. Žurnalistų bendruomenė yra ne kartą išsakiusi poziciją, televizijai reikia įvertinti - ar veikia kaip socialiai atsakinga įmonė ir stengiasi reaguoti į tai, ar yra kitaip“, - DELFI sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.

Kadangi TV3 - švedų kapitalo įmonė, jis tikisi, kad televizija ir elgsis kaip socialiai atsakinga.

D. Radzevičius atkreipia dėmesį, kad televizija neetiška Lietuvoje pripažįstama pirmą kartą. D. Radzevičius akcentuoja, kad nuolat etiką pažeidžiančios žiniasklaidos priemonės statusas suteiktas ne mažai žiniasklaidos priemonei, o rinkos lyderei.

„LŽLEK atliko tai, ką didelė dalis visuomenės jau anksčiau buvo pastebėjusi. Jeigu galima sakyti, kad kai kurie sprendimai šiek tiek vėlavo – dėl „Vakaro žinių“, „Lietuvos žinių“ - tai šis atvejis turbūt patvirtina, kad etikos komisija po truputėlį bando prisivyti realų gyvenimą ir savitvarkos institucijų lūpomis pasakyti tai, ką didelė dalis visuomenės seniai pastebėjo ir šnekėjo“, - kalbėjo LŽS pirmininkas.

LŽLEK sprendimą jis vertina kaip pozityvų ženklą, įrodantį, kad žiniasklaidos savitvarka veikia.

Pagal LŽLEK reglamentą klausimas dėl žiniasklaidos priemonės priskyrimo profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai gali būti svarstomas, jeigu per vienerius metus ta pati visuomenės informavimo priemonė yra pripažįstama pažeidusi etikos kodeksą ne mažiau kaip du kartus.

LŽLEK – viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, 15 komisijos narių skiria visuomeninės institucijos. Komisija rūpinasi žurnalistų profesinės etikos ugdymu, nagrinėja jų padarytus profesinės etikos pažeidimus, nagrinėja žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų ar leidėjų tarpusavio ginčus dėl Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimų. Į LŽLEK gali kreiptis visi suinteresuoti asmenys.

Šiuo metu LŽLEK dar priklauso Inga Abramavičiūtė, Leonas Remeika, Aušvydas Belickas, Gražina Daukšaitė, Viktoras Trofimišinas, Artūras Matusas, Mindaugas Nastaravičius, Laima Abromaitytė, Sigitas Židonis, Zenonas Kiudulas, Ramutė Šimukauskaitė, Tautvydas Musteikis, Aldona Žemaitytė Petrauskienė, Aistė Žilinskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)