LNK „Žinios“ pranešė, kad draudimas parduoti dirbamą žemę užsieniečiams Lietuvoje turėjo nustojo galioti gegužės mėnesį, tačiau Lietuvos valdžia neatliko būtinų konstitucinio įstatymo pakeitimų. Todėl apribojimų pirkti žemę Lietuvoje nebėra jau du mėnesius, nors pati Lietuva prašė ir gavo Europos Komisijos leidimą šį draudimą pratęsti dar trejiems metams.

"Tas terminas baigėsi gegužės 1 dieną, teisės aktai yra nepakeisti, todėl bet koks užsienietis iš Europos Sąjungos gali atvažiavęs įsigyti Lietuvos žemę be papildomų apribojimų", - sakė R.Šimašius.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė informuota apie susidariusią situaciją, ji trečiadienį pavedė Kaimo reikalų komitetui skubiai apsvarstyti padėtį ir pasiūlyti sprendimus, BNS sakė parlamento vadovės atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

Su tokiu požiūriu nesutinka Žemės ūkio ministerija, mananti, kad konstitucinio įstatymo keisti nereikia.

"Teisininkų nuomonės yra išsiskyrusios ir būtent ta pusė, kuri nori palaikyti tuos, kurie nori išparduoti Lietuvą, nori, kad būtų keičiama ta Konstitucijos nuostata. Tačiau yra kita grupė teisininkų, kuri mano, kad to nereikia daryti ir aš tikrai galvoju, kad to nebūtina daryti", - sakė žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Europos Komisija (EK) šių metų balandį leido Lietuvai trejiems metams pratęsti draudimą užsieniečiams parduoti žemę. Laikotarpis pratęstas dėl to, kad panaikinus apribojimus kiltų grėsmė, kad galėtų sutrikti žemės rinka.

Stodama į Europos Sąjungą Lietuva buvo išsiderėjusi septynerių metų pereinamąjį laikotarpį dėl žemės pardavimo užsieniečiams - jis baigėsi šių metų balandžio 30 dieną. Tačiau EK pratęsus draudimą, Lietuva nepriėmė nacionalinių teisės aktų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)