Jeigu nebūtų suėjusi senatis, teisėjai būtų priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Teismo verdiktas gali užkirsti kelią A. Šimaitienei iš Lietuvos valstybės gauti apie 300 tūkst. Lt kompensaciją už priverstinę pravaikštą.

Kaip paskelbė A. Šimaitienės ir teismo posėdžių sekretorės Jolantos Rutkauskienės baudžiamąją bylą išnagrinėjusio Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos teisėja Regina Gaudutienė, teisėja ir sekretorė padarė nusikalstamas veikas, tačiau jų nuteisti negalima, nes suėjo senaties terminai.

Taip teismas panaikino A. Šimaitienei ir J. Rutkauskienei priimtą palankų išteisinamąjį nuosprendį.

Teismo nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo, tačiau A. Šimaitienė ir J. Rutkauskienė nuosprendį dar galės apskųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, kuris jau du kartus buvo nagrinėjęs nušalintos teisėjos byla.

Nuo pareigų nušalinta A. Šimaitienė teigė, kad Apeliacinio teismo nutartį skųs kasacine tvarka, nes ji - nepalanki.

Tuo tarpu valstybinį kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas teigė, kad prokuratūrą tenkina teismo nutartis - ja po ilgų teisminių procesų pagaliau buvo pripažinta, kad A. Šimaitienė ir J. Rutkauskienė savo veiksmais padarė nusikaltimą.

A. Šimaitienė dar turėjo vilčių dirbti teisėja, nes praėjusių metų birželį Apeliacinis teismas įsiteisėjusiu nuosprendžiu paskelbė, kad teisėja nepadarė nusikalstamų veikų, kuriomis buvo kaltinama. Su tokiu nuosprendžiu jau buvo sutikę prokurorai – generalinis prokuroras Darius Valys net kreipėsi į Seimą, prašydamas atnaujinti teisėjos įgaliojimus.

To paties prezidentės Dalios Grybauskaitės paprašė ir pati A. Šimaitienė, tačiau netrukus jos prašymas buvo nepatenkintas – Generalinė prokuratūra nesėkmingai paprašė teisėjai inicijuoti drausmės bylos iškėlimą, nors senaties terminai jau seniausiai buvo suėję.

Seimas taip pat nusprendė neskubėti ir nebesvarstė generalinio prokuroro prašymo dėl teisėjos įgaliojimų atnaujinimo, o Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), prašydama panaikinti A. Šimaitienei palankų nuosprendį.

Prokuratūros skundą išnagrinėjusi trijų LAT teisėjų kolegija sudarė net išplėstinę septynių teisėjų kolegiją bylai nagrinėti, o šių metų kovo pabaigoje konstatavo, kad teisėjos bylą Apeliacinis teismas privalo nagrinėti dar kartą iš naujo.

Anksčiau siekę, kad A. Šimaitienei už nusikalstamas veikas, kuriomis ji buvo kaltinama, būtų skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, prokurorai dabar teismo prašė, kad teisėjai byla būtų nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės patraukimo senaties terminui.

A.Šimaitienė buvo teisiama kartu su posėdžių sekretore J. Rutkauskiene. Jų darbu specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo gautas pranešimas apie dar 2002-aisiais įtartinai greitai išnagrinėtą bylą dėl buto privatizavimo.

Prokurorai įtarė, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašytas teismo posėdyje realiai nedalyvavęs asmuo. Šie įtarimai Apeliaciniame teisme pasitvirtino - pripažinta, kad teisėja ir posėdžių sekretorė suklastojo dokumentą.