Tokį sprendimą Teisėjų taryba priėmė atsižvelgusi į Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo atliktą teisėjos veiklos patikrinimą, kurio išvadoje konstatuoti grubūs ir sistemingi pažeidimai nagrinėjant civilines bylas 2000-2003 m. Šiuos pažeidimus Teisėjų taryba įvertino kaip žeminančius teisėjo vardą.

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo atliktą tyrimą ir jo išvadas A. Šimaitienė buvo apskundusi kaip neteisėtus, tačiau Vilniaus apygardos teismui atlikus jos skunde nurodyti argumentų patikrinimą, paaiškėjo, kad A. Šimaitienės skundas yra nepagrįstas.

Šią savaitę Teisėjų taryba gavo dar du A. Šimaitienės skundus. Viename ji apskundė Vilniaus apygardos teismo patikrinimo išvadą, o kitame suabejojo Teisėjų tarybos pirmininko šališkumu ir prašė Teisėjų tarybos pirmininką nušalinti nuo jos klausimo svarstymo. Teisėjų taryba šio prašymo nepatenkino.

„Kokių nors veiksmų, kuriais rodyčiau savo suinteresuotumą šio klausimo svarstymu ir jo baigtimi aš neįžvelgiu. Man tai normalus darbinis procesas“, – posėdyje teigė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Primintina, kad pirmajame savo skunde, kuris Teisėjų tarybai pateiktas gegužės 25 d. A. Šimaitienė nurodė, kad Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo tarnybinis patikrinimas buvo vykdytas nesilaikant Teismų įstatyme nustatytos tvarkos, o jo išvados šališkos ir tendencingos. Antrajame skunde, kuris buvo pateiktas liepos 14 d. Vilniaus apygardos teismo atliktą tyrimą teisėja taip pat įvertino kaip teisiškai nepagrįstą. Teisėjų taryba šių skundų nepatenkino ir abi patikrinimo išvadas paliko galioti.

Teisėjų tarybos pirmininkas priimant sprendimą dėl patarimo atleisti teisėją iš pareigų kolegas ragino vertinti tyrimų išvadose nurodytus konkrečius įstatymų pažeidimus ir jų nepaisymą, o ne teisėjos darbo organizavimą.

Už patarimą šalies vadovei atleisti A. Šimaitienę iš teisėjo pareigų balsavo visi Teisėjų tarybos posėdyje dalyvavę nariai, pranešė Nacionalinė teismų administracija.