„Bausti tai mes būtinai bausime. Inspektoriai parašė, kad pažeisti Metrologijos įstatymo reikalavimai, nes atsiskaitoma pagal nepatikrintus skaitiklius“, – DELFI sakė inspekcijos viršininko pavaduotoja Natalija Bražunienė.

Inspekcija „Vilniaus vandenų“ atsakingą darbuotoją ne kartą baudė administracine bauda. Tačiau visada būna vis kitas darbuotojas, todėl jis būna baudžiamas pirmą kartą ir gauna nedidelę baudą, o pagal nuo sausio įsigaliojusią tvarką jis galės sumokėti pusę minimalios baudos.
Minimali bauda šiuo metu yra 300 Lt.

Iš viso bendrovei „Vilniaus vandenys“ gyventojai atsiskaito pagal 252 tūkst. skaitiklių, iš jų 240 tūkst. yra be galiojančios metrologinės patikros.

Situacija šiemet yra prasčiausia, nes, pavyzdžiui, 2010 m. Vilniuje dar buvo 16,9 m. patikrintų skaitiklių.

Vilniaus apskrityje yra bene prasčiausia situacija su skaitikliais. Pavyzdžiui, Kaune metrologiškai nepatikrinti 64 proc. geriamojo vandens skaitiklių.

Anot N. Bražunienės, 2008 m. „Vilniaus vandenims“ buvo duoti treji metai sudaryti skaitiklių keitimo grafikus ir juos pakeisti. Tai turėjo būti padaryta iki 2011 m. sausio 1 d. Tačiau planas ir liko neįvykdytas.
Metrologijos įstatyme numatyta, kad atsiskaitomasis skaitiklis turi būti tikrinamas kas ketverius metus.

Netikrino, nes tam nebuvo numatyta lėšų

„Vilniaus vandenų“ Teisės skyriaus vyriausioji teisininkė Simona Skalauskytė DELFI sakė, kad skaitikliai bus pradėti keisti nuo 2012 m.

„Šiuo metu „Vilniaus vandenys“ savo lėšomis keičia gyventojams sugedusius buitinius geriamojo vandens skaitiklius, taip pat vandens skaitiklius, kurių rodmenų teisingumu abejoja vandens vartotojai, nes taikoma patvirtinta geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo kaina, kurioje nėra įtrauktos buitinių vandens skaitiklių aptarnavimo ir metrologinės patikros sąnaudos“, – teigė ji.

Teisininkė tvirtino, kad 2008 m. šalto vandens skaitiklių įrengimo ir keitimo grafikus buvo pateiktas su prierašu „po vandens pardavimo kainos patvirtinimo“, nes nebuvo aišku, kada bus peržiūrėta ir patvirtinta nauja vandens kaina, kurioje būtų numatytos lėšos geriamojo vandens apskaitos prietaisų priežiūrai.

Naujai patvirtintoje kainoje, kuri įsigalios nuo rudens, skaitiklių priežūrai lėšų jau numatyta.

DELFI primena, kad „Vilniaus vandenų“ klientams nuo rudens brangs vanduo, taip pat bus įvestas abonentinis mokestis.

Vilniuje, Vilniaus rajone, Šalčininkuose ir Švenčionyse kubinio metro šalto vandens kainą nutarta padidinti nuo 4,22 Lt 4,37 Lt.

Klientai už „Vilniaus vandenims“ priklausančius skaitiklius mokės 3,24 Lt abonentinį mokestį per mėnesį, o tie, kurių vandens skaitikliai nepriklauso „Vilniaus vandenims“, mokės po 1,96 Lt.

„Vilniaus vandenys“ didinti vandens kainą prašė maždaug metus, tačiau prie šio klausimo grįžta tik po savivaldos rinkimų. Bendrovė skaičiuoja, kad kiekvienas mėnuo delsimo kelti vandens kainą bendrovei kainuoja apie 200 tūkst. Lt.

Vilnius – vienintelis šalies didmiestis, kuriame vandens vartotojai nemoka abonentinio mokesčio.

„Vilniaus vandenys“ vandenį tiekia Vilniuje, Vilniaus rajone, Šalčininkuose ir Švenčionyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)