Dėl zloto kurso kritimo Lenkijos centrinis bankas buvo priverstas rinkoje pradėti supirkinėti nacionalinę valiutą. Kaip rašo „Bloomberg“, to nebuvo nuo pat 2000 metų balandžio, kai zlotas tapo konvertuojama valiuta. Centrinio banko įsikišimas buvo naudingas – rugsėjo 23 dieną zlotas sustiprėjo 3,2 proc. euro atžvilgiu.

Viena iš priežasčių, kodėl investuotojai išpardavinėja zlotus, agentūra įvardija nuogąstavimus, jog Lenkijos valdžia nesugebės sumažinti biudžeto deficito trimis procentais. Be to, investuotojai baiminasi, kad ES finansų problemos paveiks ir Lenkiją.

Dar vienas veiksnys, prisidėjęs prie zloto pigimo, - bendras nestabilumas valiutų rinkose, dėl ko prekiautojai išparduoda besivystančių valstybių valiutą.

Anksčiau buvo skelbta, jog Lenkijos ekonomikos augimo prognozes vienu metu sumažino net keli įtakingi tarptautiniai bankai. „Goldman Sachs“ mano, jog 2011 metais Lenkijos BVP augs ne 4,2 proc., o tik 3,8 proc. „Bank of America Merrill Lynch“ Lenkijos ekonomikos tempų augimą sumažino nuo 3,7 iki 2,9 proc. tuo tarpu Lenkijos valdžia įsitikinusi, jog vietos ekonomika bet kokiu atveju 4 proc. tikrai augs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją