Taip ji komentavo Lenkijos energetikos kompanijos sprendimą stabdyti dalyvavimą Visagino atominės elektrinės projekte.

"Kol buvo manoma, kad tai yra geopolitinis projektas, ne tik komercinis, tol visos valstybės tokį norą reiškė, bet paskutiniu metu Lenkijos vyriausybė apie energetiką kalba tik iš komercinių pozicijų ir visur tarptautinėje erdvėje, ir tiek, kiek man teko girdėti susitikimuose su lenkų vadovais, jie labai aiškiai sako, kad "tai mums yra tik komercinis projektas, mes kalbame tik pragmatiška kalba, ne politine kalba". Tokį požiūrį mes ir priimame", - sekmadienį transliuotame interviu TV3 televizijos laidai "Savaitės komentarai" sakė prezidentė.

"Turi būti arba geopolitinis požiūris, arba grynai komercinis. Asmeniškai manau, kad visi tokie energetiniai projektai turi geopolitinį charakterį. Energetikos pasaulyje nėra tik energetikos, nėra tik ekonomikos, nėra tik komercijos. Bet tai yra valstybių požiūris", - pridūrė prezidentė.

"Paskutiniu metu ką matau iš kaimyninės šalies, tai jų neva komercializacija užsienio politikos ir politikos apskritai, pasirinkimas, kokį matome, tai yra pasirenkamos tokios valstybės kaip Rusija labiau į partnerius negu Lietuva, bet tai yra grynai politinis apsisprendimas. Ir čia aš nematau jokios komercijos, nors oficialiai kalbama tik apie pragmatinį komercinį požiūrį", - sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos santykiai su Rusija gali nebent pablogėti

Tuo tarpu Lietuvos ir Rusijos santykiai ateityje gali blogėti, mat juos trikdys Maskvos sovietinė nostalgija.

"Iliuzijų neturiu, kad ji (situacija - BNS) gerės, kad keisis - gali net blogėti, turint galvoje pastaruosius atskirų Rusijos vadovų pareiškimus. Aš manau, kad ta sovietinių laikų nostalgija, ko gero, tikrai trikdys mūsų santykių vystymąsi", - interviu TV3 laidai "Savaitės komentarai" sekmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, Lietuvos ir Rusijos santykiai labiau priklauso nuo kaimyninės šalies politikų.

"Aš vis dėlto manyčiau taip, kad pagrindinė dominantė, kuri apsprendžia, kaip vystosi mūsų santykiai su artimiausiais kaimynais Rytuose, iš tikrųjų didžiąja dalimi priklauso nuo esamų Rusijos politikų", - kalbėjo prezidentė.

Įtampa regione pastaruoju metu išaugo Rusijos politinei ir karinei vadovybei pareiškus, kad Jungtinėms Amerikos Valstijoms neatsižvelgus į Maskvos nuogąstavimus dėl amerikiečių planų Europoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos elementus, su Lietuva besiribojančioje Karaliaučiaus srityje bus dislokuota naujos modernios ginkluotės sistemos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas neseniai viešėdamas Lietuvoje sakė, kad pasitikėjimo tarp Maskvos ir Vilniaus yra mažai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją