"Pradėjus dirbti Vyriausybei, mes teiksime įstatymo projektą ir, be abejo, diskutuosime su visuomene, su šilumininkais, koks bus galutinis variantas ir kaip mes jį pritaikysime praktikoje", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Sekmokas

A.Sekmokas neatmeta, kad bus stengiamasi atsižvelgti į situaciją konkrečioje savivaldybėje, tačiau nepatvirtino, kad atskyrimas nebus vykdomas Panevėžyje - kaip Energetikos ministerijos prašo miesto savivaldybės taryba.

"Truputį per ankstyva kalbėti apie išimtis, šiuo metu rengiamos pagrindinės įstatymo nuostatos. Aš turiu pirminius įstatymo rėmus ant stalo ir tada žiūrėsime. Be abejo, kiekvienai savivaldybei tie veiksmai, kurie bus atliekami, turi būti įvertinti pagal atitinkamą situaciją", - sakė A.Sekmokas.

Energetikos ministras pripažino, jog situacija Panevėžyje yra nebloga.

"Reikia pripažinti, kad iš tikro Panevėžio regione turime daug geresnę situaciją nei daugelyje kitų vietų. Tačiau mes turime žiūrėti į priekį ir numatyti, kad visoje Lietuvoje situacija gerėtų. Ir tai, kas pasiekta Panevėžio regione nebūtinai yra ideali situacija tiek šilumos gamintojui, tiek vartotojo požiūriu. Atsižvelgsime į visus regionus, tačiau manau, kad esminių permainų laikas yra atėjęs. Tikiuosi, kad įstatymas leis pradėti tas permainas ir pasiekti rezultatų", - sakė A.Sekmokas.

Jo teigimu, Europos Sąjungoje gamybos ir tiekimo atskyrimą numatantis trečiasis paketas yra skirtas elektros ir dujų sektoriuje.

"Daugumoje ES šalių šilumos tiekimas nėra tiek išplėtotas kaip kai kuriose Rytų Europos šalyse. Mes galime pasinaudoti kitų sektorių patirtimi ir pabandyti pritaikyti šilumos ūkyje", - teigė energetikos ministras.

Numatoma, kad šilumos ūkio reforma gali paliesti didžiuosius Lietuvos miestus - Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Panevėžį ir Šiaulius.

Vyriausybė pasitarime liepos pradžioje iš esmės apsisprendė dėl šilumos ūkio pertvarkos gairių, kurios numato didesniuose miestuose atskirti šilumos gamybą nuo tiekimo. Tikimasi, kad tai gali atpiginti šilumos energiją vartotojams, be to, taip bus artėjama prie trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo.

Šiuo metu daugiausia problemų yra Vilniuje, kur šilumos ūkis iki 2016 metų išnuomotas Prancūzijos koncerno "Dalkia" valdomai bendrovei "Vilniaus energija" ir kur yra vienos didžiausių šalyje šilumos kainų. Šilumos ūkis yra išnuomotas ir kai kuriuose kituose mažesniuose šalies miestuose, kitur jį valdo savivaldybės, tačiau beveik visoje Lietuvoje gamyba ir tiekimas yra vienose rankose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)