VPT įvertino Vilniaus oro uosto skelbtą Lietuvos pasiekiamumą oro transportu skatinančių rinkodaros priemonių planavimo ir įgyvendinimo paslaugų pirkimo konkursą. Po šio konkurso sudaryta 14 preliminarių sutarčių su įvairiomis viešųjų ryšių kompanijomis, 10 iš jų reikalaujama nutraukti.

Kenčia dėl Konkurencijos tarybos sprendimo

Viešųjų pirkimų prievaizdai reikalauja nutraukti sutartis su kompanijomis „Via Media“ (5 sutartys), „Viešųjų ryšių grupė“ (2 sutartys) ir „Media House“ (3 sutartys). Kiekvienos preliminarios sutarties vertė – maždaug 5 mln. Lt. VPT teigia, kad šios įmonės negalėjo sudaryti sutarčių su oro uostu, kadangi joms kelią į viešuosius pirkimus užkerta kartelinis susitarimas.

Pirkimo išvadose VPT nurodo, kad Konkurencijos taryba dar 2009 m. nustatė viešųjų ryšių kompanijų kartelį. Esą jos sudarė „draudžiamą susitarimą nustatyti fiksuotą konkurso mokesčio dydį, kurį turi sumokėti konkurso dėl reklamos ar žiniasklaidos planavimo paslaugų pirkimo organizatoriai“. Tarp Konkurencijos įstatymo pažeidėjų VPT nurodo dvi iš trijų oro uosto konkursą laimėjusių įmonių – „Via Media“ ir „Media House“. Trečiajai – bendrovei „Baltijos viešųjų ryšių grupė“ – koją pakišo partnerė. Mat ši kompanija oro uosto konkurse dalyvavo pagal jungtinės veiklos sutartį su bendrove „Not Perfect“, kuri taip pat buvo tarp kartelio dalyvių.

VPT pažymi, kad dėl Konkurencijos tarybos sprendimo vykęs bylinėjimasis baigėsi prieš tai, kai oro uostas pasirašė preliminarias sutartis su šiomis kompanijomis. VPT nurodo, kad kovo pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą: atmetė viešųjų ryšių kompanijų skundus bei paliko galioti Konkurencijos tarybos sprendimą, o Vilniaus oro uostas su šiuo teismo sprendimu buvo oficialiai supažindintas birželio 20 d., likus savaitei iki sutarčių pasirašymo.

Sprendime nurodoma, jog pirkimo sąlygose buvo įtrauktas punktas, nustatantis, kad Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio pažeidimas, už kurį nubaustos minėtos įmonės, laikomas profesiniu pažeidimu, kurį padariusios bendrovės negali dalyvauti pirkime, jei nuo nuobaudos įsiteisėjimo nėra praėję treji metai.

Likusios 4 preliminarios sutartys už 20 mln. litų sudarytos su bendrove „Publicum Media“, kuri Konkurencijos tarybos nemalonėn nepapuolė. Šių sutarčių nutraukimo VPT nereikalauja. Beje, „Publicum Media“ priklauso „Publicum“ įmonių grupei, kurią Ž. Plytnikas yra įvardijęs tarp trijų daugiausiai viešinimo konkursų laiminčių kompanijų.

Oro uosto vadovas: sutartys bus nutrauktos

Ž. Plytniko pasirašytame dokumente teigiama, kad imperatyvioms įstatymo nuostatoms prieštaraujantys sandoriai yra niekiniai ir negalioja. VPT reikalauja, kad oro uostas ne vėliau kaip per 10 dienų praneštų apie savo sprendimą dėl sutarčių nutraukimo.

Vilniaus oro uosto generalinis direktorius Tomas Vaišvila DELFI teigė, kad oro uostas nė neketina kvestionuoti VPT sprendimo ir nedelsdamas nutrauks sutartis su „Via Media“, „Baltijos viešųjų ryšių grupe“ ir „Media House“.

„Be abejo. Vienareikšmiškai – taip. Visus VPT sprendimus mes vykdome“, - sakė T. Vaišvila.

Tiesa, ne visos valstybinės įstaigos taip uoliai vykdo VPT reikalavimus. Liepą VPT konstatavo, kad 1,8 mln. Lt vertės Ministro pirmininko tarnybos ir kelionių organizatorės „Vestekspress“ sutartis yra niekinė ir turi būti nutraukta. Tačiau premjero tarnyba nutarė netenkinti VPT reikalavimo ir pasiūlė Ž. Plytniko vadovaujamai tarnybai kreiptis į teismą.

Papildysime

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją