Šiemet Jums siūlome pamėginti paskirstyti išlaidas, įtraukiant ne tik valstybės, bet ir savivaldybių bei „Sodros“ biudžetus, o taip pat Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas. Taip apimami visi valstybės pinigai, kuriuos sumoka mokesčių mokėtojai – gyventojai, verslas bei kitos organizacijos.

Ir 2011 metais iš mokesčių surenkamos viešosios lėšos yra mažesnės nei išlaidos (daugiau nei 5 mlrd. litų). Tad užduoties tikslas - ne tik pabandyti sudaryti savo valstybės viešųjų išlaidų planą kitiems metams, bet ir siekti, kad skirtumas tarp pajamų ir išlaidų - o tuo pačiu ir valstybės skolinimosi poreikis - būtų kuo mažesni.

Skirtingai nuo praėjusių metų, šiemet į bendras valstybės lėšas neįtrauktos Europos Sąjungos (ES) ir kitos finansinės paramos lėšos, kurios ir toliau bus naudojamos investicijoms į įvairias ūkio sritis.

Vasaros pabaigoje tyrimų bendrovė RAIT naujienų agentūros BNS užsakymu atliko reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą, kurioje paaiškėjo, jog pusė šalies gyventojų mano, kad didžiausia dalis valstybės surenkamų lėšų panaudojama valdininkų atlyginimams. Tikimės, kad siūlomas žaidimas padės sklaidyti šį mitą bei sužinoti daugiau apie tai, kam iš tiesų naudojami visų Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigai.

Šiuo metu iš mokesčių surenkamos viešosios lėšos yra mažesnės nei išlaidos, o skirtumas tarp pajamų ir išlaidų - deficitas - finansuojamas pasiskolinus. Daug diskutuojama, kaip būtų galima spręsti viešųjų piniginių išteklių problemas – siūlomi net keli sprendimų variantai.


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją