„Sirgau, po ligos laukiau pašalpos už ligą, o vietoje to gavau iš „Sodros“ pranešimą, kad ligos metu du kartus kirtau valstybinę sieną. Nuėjęs paaiškinau, kad to nebuvo, tačiau man pasakė, kad tokie atvejai pasitvirtina ir aš greičiausiai buvau Kaliningrade. Išsigandau, kad galbūt kažkas mano vardu dokumentus yra pasidaręs, todėl nuvykau į Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės būstinę ir nusprendžiau viską išsiaiškinti“, - pasakoja Nerijus.

Šiaulių rinktinės darbuotojai savo sistemoje neužfiksavo, kad Nerijus būtų kirtęs sieną. Pasak vyro, darbuotojai patys buvo susidomėję situacija - iš kur „Sodra“ galėjo gauti duomenis, kurių neturi Valstybinės sienos apsaugos tarnyba?

„Galų gale nuvykau į „Sodrą“ ir pasakiau kas ir kaip, tai jie pasakė man neišgyventi, nes už tas dienas, kurias tariamai buvau išvykęs, jie man išskaičiuos pašalpą, tačiau likusius pinigus sumokės. Vėliau iš „Sodros“ gavau laišką, kad vyksta tyrimas. Mano darbdavys, deja, patikėjo „Sodra“, o ne manimi. Jo nuomone, valstybinės įstaigos duomenys yra patikimesni už mano tikinimus, kad ligos metu tikrai niekur nebuvau išvykęs. Dėl pasitikėjimo praradimo buvau priverstas išeiti iš darbo“, - apie keblią situaciją pasakoja Nerijus.

Šis atvejis yra išskirtinis

Kaip DELFI sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis, „Sodra“ iš tikrųjų gali naudotis tais duomenimis, kuriuos turi VSAT ir matyti, ar žmogus kirto sieną, ar ne. „Iš kur „Sodra“ turi tuos duomenis, kurių neturi VSAT, galėtų atsakyti tik pati „Sodra“. Šiam žmogui patarčiau raštiškai kreiptis į VSAT ir jam bus suteikta raštiška informacija apie visus jo sienos kirtimus“, - paaiškino G. Mišutis.

Tuo metu „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyr. specialistas Tomas Čepelevskis atsakyme DELFI paaiškino, kad įvyko programinės sistemos klaida, kuri iki šiol nebuvo pasitaikiusi.

„Tokia situacija susidarė todėl, kad Fondo valdybos informacinėje sistemoje yra išsaugomi duomenys apie asmenų, turinčių laikiną nedarbingumą, valstybės sienos kirtimo atvejus. Tokie duomenys pagal asmens duomenų teikimo sutartį gaunami iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacinės sistemos. Valstybės sienos apsaugos tarnybos informacinės sistemos teikiamų duomenų kiekvienas įrašas turi savo unikalų raktinį kodą (identifikatorių), pagal kurį nustatoma, jog valstybės sieną kirto tam tikras konkretus asmuo.

Nagrinėjamas atvejis yra išskirtinis, kuomet prieš keletą metų pareiškėjas kirto valstybės sieną ir šio įrašo unikalus identifikatorius sutapo su 2010-11-15 gauto įrašo apie kito asmens, kirtusio valstybės sieną, unikaliu identifikatoriumi. Kadangi „Sodros“ duomenų bazėje su tuo pačiu identifikatoriumi atsirado du įrašai apie skirtingų asmenų valstybės sienos kirtimą, programinė įranga klaidingai pasirinko ne tą asmenį. Atsižvelgiant į tai, kad tokių atvejų dar nė karto nebuvo pasitaikę, šiuo metu yra pakeistas duomenų, gaunamų iš kitų institucijų, vertinimas. Nuoširdžiai atsiprašome DELFI skaitytojo už patirtus nesklandumus“, - rašoma atsakyme DELFI.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)