„Taupyti reikia, kritinė situacija nesibaigia, bet ne labiausiai pažeidžiamų piliečių sąskaita. Todėl nepalaikysiu, kad tai būtų daroma pensininkų sąskaita“, - antradienį sakė prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad ūkio augimo prognozės, kurių pagrindu buvo suformuotas pirmas biudžeto variantas, neteko prasmės, nes tarptautinės ekonominė situacija labai greitai keičiasi, todėl papildomų priemonių, anot jo, imtis būtina.

„Iš principo kaip pagrindinė priemonė mažinti išlaidas valdymo aparate, biurokratinėje mašinoje – aš pritariu visiškai. 2 proc. ar 4 proc. - čia jau turi apsispręsti Vyriausybė ir koalicija, bet noriu tik priminti vieną dalyką, kad Lietuva jau nuo 2009-ųjų metų vykdo mažinimo politiką arba taupymą per vartojimo apribojimą, nė kiek nebuvo naudojami kiti instrumentai, kaip pajamų padidinimas. Būtent dėl tokio taupymo per šį krizinį laikotarpį Lietuva, deja, padidino socialinę atskirtį labiausiai iš visų Europos Sąjungos šalių“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuvoje vidutinė pensija yra mažesnė nei Latvijoje, kuri taip pat patiria ekonominių sunkumų. Prezidentės duomenimis, Lietuvoje vidutinė pensija siekia apie 800 Lt, Latvijoje – apie 900 Lt, o Estijoje – daugiau nei 1000 Lt.

„Šalia taupymo priemonių būtina galvoti ir apie papildomų mokesčių įvedimą – ypač prabangos prekėms ir brangaus kilnojamo ir nekilnojamo turto apmokestinimą“, - teigė D. Grybauskaitė.

„Pensijos turi būti atstatytos vien dėl to, kad vien pensijų sąskaita taupymo daryti nebegalima. Tai trečia taupymo banga per dvejus metus. O Lietuva, kaip minėjau, turi mažiausias pensijas regione. Tai yra tam tikras ženklas, kad taupymo priemonės ir išėjimas iš krizės buvo įgyvendinamas tiktai socialiai sunkiausiai gyvenančių sluoksnių sąskaita“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad Vyriausybė iš pradžių diskutavo apie galimybę atsivėrusią skylę kitų metų biudžete užverti padidinusi pridėtinės vertės mokestį (PVM), tačiau tam pasipriešino liberalai. Dėl šios priežasties buvo pasiūlyta 4 proc. sumažinti valstybės sektoriaus išlaidas, grąžinti tik pusę sumažintų pensijų, apkarpyti „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją