„Jeigu išlaidos bus nepamatuotos, esu pasirengusi vetuoti šį įstatymą ir Lietuva bus priversta gyventi su 1/12 biudžeto tiek, kiek to reikės“, - trečiadienį po susitikimo su Seimo valdybos nariais teigė D. Grybauskaitė.

Seimo nariai vaidina gerus

Prezidentė su Seimo valdybos nariais susitiko norėdama aptarti artėjantį rudens politinį sezoną, kuriame aktualiausias klausimas bus kitų metų biudžeto projektas. Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia, kad jau šiuo metu parlamentarai registruoja įstatymų pataisų projektus, kurie yra imlūs pinigams, o prieš rinkimus šis procesas, anot jos, dar paspartės.

Kad parlamentarai artėjant rudens sesijai ėmė demonstruoti gerą savo širdį, pastebėjo ir prezidentė D. Grybauskaitė: „Matome tendencijas, kurias paminėjo ir pirmininkė, kad ypač opozicinės partijos (bet ne tik, pozicinės irgi) mėgina eilinį kartą mėginti pirkti pažadais rinkėjų balsus ir praktiškai mėgina pakartoti tą, ką darė buvusi vyriausybė 2008-ųjų metų biudžete, tai yra puotavo maro metu, kaip jau esu sakiusi“.

„Taigi nenorėčiau, kad šitas vėl kartotųsi ir, be abejonės, labai rimtai žiūrėsiu į išlaidų didinimą: pritarsiu tik toms, kurios yra pažadėtos tiems gyventojų sluoksniams, kuriems mes tikrai skolingi kaip vyriausybės ir valdžios atstovai ir kuriems gyventi sunkiausia. Tai yra pensininkams ir galbūt atsargiai reikės diskutuoti apie minimalios algos padidinimą, ką jau diskutavome pavasarį. Manau, kad šie nedideli pokyčiai yra mūsų jėgoms“, - tęsė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat pagrasino vetuosianti biudžeto projektą, jeigu jis bus pernelyg išlaidus, tad šalis tokiu atveju būtų priversta kiekvieną mėnesį gyventi su 1/12 šių metų biudžeto dalimi.

Grasino dėl Šilumos ūkio įstatymo

Prezidentė po susitikimo su valdybos atstovais aiškino šiais metais turinti kelis prioritetus įstatymų leidybos srityje: ji norėtų atsisakyti juridinių asmenų finansavimo politinėms partijoms, taip pat viešųjų pirkimų spaudoje neskelbiamų derybų būdu, sieks teismuose įvesti tarėjų institutą bei prašys Seimo patvirtinti jos pasiūlytas pataisas Šilumos ūkio įstatymui, atskiriančias šilumos tiekimo, gamybos ir administravimo paslaugas.

Klabėdama apie ne pirmą kartą Lietuvoje svarstomą siūlymą atsisakyti verslo įmonių ir organizacijų finansavimo politinėms partijoms, D. Grybauskaitė pabrėžė, esą toks modelis Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje jau seniai panaikintas.

„Tik Lietuvoje mūsų politikai ir politinės partijos nesugeba apseiti be verslo ir kitų intereso grupių finansavimo. Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje toks finansavimas jau yra panaikintas seniai. Tegul Lietuvos piliečiai finansuoja, jeigu nori, šitas politines jėgas“, - pareiškė šalies vadovė.

Šiuo metu politinės partijos gauna valstybės finansavimą, priklausomai nuo surenkamų balsų rinkimuose, renka nario mokestį bei gauna fizinių ir juridinių asmenų aukų.

D. Grybauskaitė didelę svarbą sako teikianti ir Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, kurios parlamente esą yra blokuojamos. Pasak prezidentės, žvelgiant iš šono atrodo, kad pavasarį šis teisės aktas Seime buvo vilkinamas specialiai, be to, ji prakalbo apie lobistų spaudimą savo komandai.

„Iš tiesų procesas atrodo kiek įtartinai. Iš šono žiūrint atrodo, kad pavasarį buvo sąmoningai vilkinama ir atidedama į rudenį. Galiu viešai patvirtinti apie tą spaudimą, kurį patiria mano komanda iš kai kurių lobistinių grupių, kad šis įstatymas nebūtų priimtas. Tad yra interesas, kad Šilumos ūkio pataisos nejudėtų, kad monopolistai, kurie ir gamina šilumą, ir tiekia, ir administruoja, išliktų nepaliesti“, - sakė prezidentė.

„Bet kokios diskusijos, kurios virs Seime, ar mėginimai stabdyti ypač Šilumos ūkio įstatymą tiesiogiai atsilieps mūsų gyventojų gerovei. Ir jokie politikų paaiškinimai, strigdymai dėl tų pataisų, kurias pateikiau dar pavasarį Šilumos ūkio įstatymui, nebus niekaip pateisinami ir suprantami, nes šilumos sezonas jau ateina“, - tęsė D. Grybauskaitė.

Pasak Seimo pirmininkės I. Degutienės, Šilumos ūkio įstatymas stringa Ekonomikos komitete: „Ko gero, ir Ekonomikos komitete yra Seimo narių, kurie galbūt dirba su kažkuo arba vykdo kažkieno prašymus, kad būtų blokuojamas šitas procesas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją