G. Papandreou pasiūlymas dėl referendumo sudrebino ir taip trapų šalies politinį stabilumą. Ši žinia ne tik supriešino Graikijos valdančiuosius, bet ir smogė pasaulio rinkoms, vėl atgaivindama kalbas apie Graikijos „bankrotą“, kurį ES vadovai jau manė sėkmingai nutolinę.

Bendražygiai premjerui siūlo trauktis

Šeši valdančiosios partijos nariai paragino premjerą atsistatydinti. Dar vienas paliko partijos gretas, taip partija neteko vieno labai reikalingo balso prieš balsavimą parlamente dėl pasitikėjimo vyriausybe.

Nors G. Papandreou partija parlamente turi daugumą, padėtis yra pakankamai netvirta, nes 300 vietų parlamente PASOK atstovai turi 152 balsus.

Daugelis parlamento narių mano, kad rengti referendumą dėl Briuselio siūlymo, kuris numato nurašyti 50 proc. Graikijos valstybės skolos su suteikti naują 85 mlrd. eurų paskolą, kelia pavojų šalies narystei ES.

Opozicija taip pat kritikuoja siūlymą dėl referendumo, kviesdama surengti šalyje pirmalaikius parlamento rinkimus.

Pribloškė N. Sarkozy, A. Merkel

G. Papandreou pasiūlymas netruku sulaukti aštrios reakcijos iš kitų ES valstybių.

Briuselis sunerimo, pasigirdus graikų premjero abejonėms dėl ES programos priėmimo. "Reikia suprasti, kad tai jau ne vien Graikijos vidaus problema", - pareiškė Belgijos premjeras Yves'as Leterme'as, išsakęs viltį, kad graikai supranta, kad bankų sutikimas nurašyti 50 proc. graikų skolų - labai svarbus euro zonos sprendimas.

Pareiškimu apie referendumą G.Papandreou nustebino ne vien Belgijos premjerą. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sakozy pareiškė, kad šis žingsnis jį apstulbino. Europos spauda taip pat rašo, kad graikų premjero pareiškimu stebėjosi ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Pasaulio banko vadovas: tai gresia sumaištimi

Pasaulio banko vadovas Robertas Zoellickas antradienį įspėjo, kad Graikijos sprendimas surengti referendumą dėl susitarimo su Europos Sąjunga sukels sumaištį Europos mėginimuose įveikti skolų krizę.

„Jeigu (susitarimas su ES) bus patvirtintas (referendume), tai gali būti teigiamas signalas žmonėms. Jeigu sužlugs, bus sumaištis“, - pareiškė R.Zoellickas.

Graikų premjeras G. Papandreou Prancūzijos prezidento N. Sarkozy kvietimu dalyvaus G20 susitikime Kanuose, kur apsvarstys savo siūlymą dėl referendumo su kitais Europos lyderiais, jau pareiškusiais susirūpinimą dėl to.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją