Tai po frakcijos posėdžio žurnalistams patvirtino Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Pasak jos, frakcija pritaria Vyriausybės sprendimui karpyti viešojo sektoriaus išlaidas, bet ne daliniam pensijų atstatymui.

Tokią frakcijos poziciją I. Degutienė grindė žmonėms duotais pažadais, šildymo sezonu bei ekonominiu sunkmečiu.

„Tai, kas buvo žmonėms pažadėta... Tai yra žmonės, kurie patys negali savimi pasirūpinti, gyvena tiktai iš pensijų. Kainos kyla, žiemos periodas. Neįvykdyti to, ką pažadėjome, tai dar didesnis ir nusivylimas, ir nepasitikėjimas valdžia. Ir žmonės tikrai skurdžiai gyvena. Mūsų vieninga nuomonė – kad pensijos turi būti grąžintos“, - kalbėjo I. Degutienė.

Taupymo variantai – privatūs pensijų fondai ir keliai

Pasak jos, frakcija taip pat pasisako už automobilių bei nekilnojamojo turto (NT) mokesčių įvedimą. Be to, esą galima ieškoti ir kitų taupymo rezervų. Tarp galimų taupymo taikinių vėl atsidūrė privatūs pensijų fondai.

„Tai yra ir NT mokestis, ir brangiųjų automobilių mokestis, jachtų ir panašiai. Kitas galimas šaltinis – tai, ką mūsų kaimynai latviai ir estai yra padarę prieš porą metų. Tai nepervesti šiandieną iš „Sodros“ pinigų, dviejų procentų į privačius pensijų fondus. (...) Laikinai iš tikrųjų galima sutaupyti, nepervesti, ir tai yra apie 400 mln. litų iš karto“, - tęsė I. Degutienė.

Kaip to pavyzdį Seimo vadovė pateikė Kelių fondą, kuriam esą būtų galima skirti mažiau lėšų.

„Lai niekas nesupyksta. Yra toks Kelių fondas. Na, galbūt sunkmečiu ne visus išasfaltuokime kelius, gal kai kuriuos palikim geresniems laikams“, - užsiminė I. Degutienė.

Šis fondas priklauso Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio vadovaujamos Susisiekimo ministerijos jurisdikcijai. Būtent liberalai, priešindamiesi pridėtinės vertės mokesčio didinimui, pasisakė už dalinį pensijų grąžinimą.

I. Degutienė pažymėjo, kad konservatoriai pasisako už valstybės sektoriaus išlaidų karpymą, tačiau tai esą turėtų būti daroma diferencijuotai. Pavyzdžiui, krašto apsaugos sistemos finansavimas esą ir taip yra per mažas, taupymui ypač jautrus ir socialinės apsaugos sektorius.

J. Razma: biudžeto priėmimas gali užsitęsti

Konservatorių frakcijos vadovas Jurgis Razma žurnalistams teigė, kad šis frakcijos sprendimas – tai ne Vyriausybės sprendimo dėl kitų metų biudžeto blokavimas. Esą biudžeto projekto Ministrų kabinetui grąžinti nereikia – jį galima peržiūrėti ir papildyti Seime.

„Mes, manau, Seime dar kalbėsime. Ieškosime galimų sprendimų, kurie leistų pensijas į 2009 m. lygį atkurti šimtu procentų nuo sausio 1-osios (...) ir kurie nepažeistų biudžeto deficito. Nemanau, kad mes dėl to siūlysime Vyriausybei biudžetą grąžinti atgal. Manau, kad mes Seime galime jį patikslinti“, - kalbėjo J. Razma.

Pasak jo, dėl pensijų grąžinimo, naujų mokesčių formavimo bei taupymo planų peržiūros gali vėluoti biudžeto patvirtinimas. Kol kas numatyta, kad kitų metų biudžetą Seimas turėtų tvirtinti lygiai po savaitės.

„Gali būti, manau, svarstomi šiek tiek vėlyvesni biudžeto priėmimo siūlymai. Nebūtinai biudžeto priėmimo data turi būti gruodžio 13-oji, gali būti ir vėlesnė“, - reziumavo J. Razma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją