Tokius savo komentarus jis išdėstė kreipdamasis į G20 žemės ūkio ministrus, kurie susitinka Paryžiuje norėdami rasti būdų sustabdyti maisto produktų kainų augimą.

„Nereguliuojama rinka yra ne rinka, o loterija“, – akcentavo N. Sarkozy.

Formalūs pareiškimai iš dviejų dienų susitikimo turėtų būti paskelbti ketvirtadienį.

Prancūzija ėmėsi iniciatyvos siekiant griežčiau apriboti spekuliacijas dėl maisto produktų, tačiau Didžioji Britanija į tai žiūri kur kas atsargiau.

„Spekuliacijos klausimas priklauso nuo to, kur yra teisėjų komisija, – sako britų žemės ūkio sekretorė Caroline Spelman. – Manau, kad nėra akivaizdu, jog tai vienintelė priežastis, kad apskritai yra kintančios kainos“.

„Esu įsitikinusi, kad taip iš esmės yra dėl paklausos ir pasiūlos santykio, todėl mums reikėtų atkreipti dėmesį į rinkos fundamentalius principus, jeigu norime gauti stabilias kainas“.

Susitikimas surengtas po to, kai Pasaulio bankas atskleidė naujas priemones, kuriomis siekiama apsaugoti besivystančias šalis nuo nepastovių maisto kainų.

Atkreipdamas dėmesį į kintančių maisto kainų keliamą pavojų Pasaulio bankas pristatė naują rizikos valdymo instrumentą besivystančioms šalims – Žemės ūkio produktų kainų rizikos valdymą (APRM).

Organizacijos teigimu, naujoji priemonė sudarys geresnes galimybes prieigai prie rizikos fondų valdymo ir taip apsaugos žemės ūkio produktų vartotojus bei gamintojus nuo kainų kintamumo.
Tai turėtų apsaugoti nuo kylančių tokių maisto žaliavų, kaip kviečiai, cukrus, kakava, pienas, galvijai, kukurūzai, sojų pupelės ar ryžiai, kainų.

„Su šia nauja priemone galime padėti ūkininkams, maisto gamintojams ir vartotojams apsisaugoti nuo kainų svyravimų, stiprinti savo kredito pozicijas ir pagerinti prieigą prie finansinių išteklių“, – sakė Pasaulio banko prezidentas Robertas Zoellickas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją