Finansų ministerijos skaičiavimu, dėl šių pakeitimų pakelis cigarečių galėtų brangti apie 10 ct, kilogramas cigarų – 4 Lt, kilogramas rūkomojo tabako – 24 Lt, o litras dyzelino – apie 12 ct. Kur kas labiau turėtų brangti cigarilės, kurioms numatytas gerokai didesnis akcizas nei minimalus Europos Sąjungoje.

Įstatyme taip pat įsigalios naujovė – akcizo nereikės mokėti už gamtines dujas, kurias naudoja vietinio susisiekimo autobusai.

Skaičiuojama, kad pakeitimai į biudžetą papildomai atneš per 95 mln. Lt pajamų.

Nuo Naujųjų metų gazoliams Lietuvoje bus taikomas maždaug 1043 Lt akcizas už 1000 l, kuris po dvejų metų turės dar padidėti iki 1140 Lt. Dabartinis akcizo dydis yra 947 Lt už 1000 l.

1000 visų rūšių cigarečių bus taikomas 221 Lt akcizas. Šiuo metu toks akcizas yra taikomas tik populiariausioms ir brangesnėms cigaretėms.

Daugiau mokesčių mokės nuo cigarilių

Seimo nariai Vitas Matuzas ir Antanas Matulas siūlė labiau didinti akcizą cigarilėms ir vietoj planuojamo 42 Lt už kilogramą taikyti 80 Lt akcizą.
Taip esą būtų sumažinta nelygybė tarp cigarečių ir cigarilių akcizų – dabar jie skiriasi tris kartus. Be to, esą mažėtų tabako prieinamumas, o biudžetas papildomai gautų 4 mln. Lt.

Nors šiam pasiūlymui nepritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, siūlęs visoms šioms prekėms taikyti minimalius Europos Sąjungoje numatytus akcizus, tačiau Seimas balsuodamas idėją palaikė.

Kvietė nepaisyti direktyvų

Vyriausybė, kartu su biudžeto projektu teikdama siūlymą didinti akcizus, vadovavosi įsipareigojimais Europos Sąjungai palaipsniui artėti prie nustatytų akcizų dydžių.

Tačiau Seime atsirado siūlymų nepaisyti europinių dokumentų.

Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Laimontas Dinius kvietė kolegas nepritarti siūlymui ir tvirtino, kad didesnis akcizas pastūmės Lietuvos vežėjus į kaimyninių šalių rinkas.

„Mano supratimu, būtų galima pasakyti, kad tokioje situacijoje negalime didinti akcizų ir nemanau, kad būtų imamasis sankcijų ar priemonių, nes mes esame pažeidę rimtesnes direktyvas“, – sakė jis.

Tačiau Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Žilvinas Šilgalis piktinosi, kad jeigu kokios nors direktyvos ir yra pažeidžiamos, nereiškia, kad taip reikėtų elgtis.


Šįvakar 18 val. BTV laidoje „Karštas vakaras" apie tai diskutuos Seimo nariai - Valentinas Mazuronis, Kęstutis Masiulis, ekonomistai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją