Teisės aktas įsigalios, jeigu jį pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė. Akcizo sumažinimui nepritarę Seimo nariai jau paskelbė ketiną rašyti šalies vadovei laišką ir prašyti nepasirašyti priimtų teisės akto pataisų.

Mažins kontrabandą ar girdys tautą?

Akcizo mažinimo šalininkai parlamento posėdžių salėje kalbėjo, kad tokia teisės akto pataisa padėtų mažinti į Lietuvą plūstančios etilo alkoholio kontrabandos mastus. „Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis pasakojo, jog kaimyninėje Baltarusijoje ir Kaliningrade veikia etilo alkoholio gamyklos, o visa ši produkcija nelegaliai keliauja į Lietuvą.

„Tai yra, ko gero, vienas iš legalių variantų ir valstybei mažiausiai kaštų reikalaujantis kovos būdas su kontrabanda per akcizo mažinimą. Šiandien Baltarusijos teritorijoje veikia 13 etilo alkoholio gamyklų, Kaliningrade dar kelios dirba. Pagal jų duomenis, su kiekvienu ketvirčiu atidaro papildomai po naują liniją, naują gamyklą planuoja atidaryti 2011 m. Aš manau, kad balsuojame už akcizo sumažinimą tam, kad sustabdytume etilo alkoholio proveržį ir alkoholio srautus į Lietuvą. Tai nėra tautos girdymas, kaip kiti galvoja, nes alkoholio pramonė kaip buvo, taip bus, lentynose kaip buvo gėrimų, taip yra – priklausys tik, iš kur tas alkoholis tekės“, - posėdyje aiškino „tvarkietis“.

Tačiau konservatorius Kęstutis Masiulis sako, kad norint pasiekti ekonominį efektą – sumažinti kontrabandą ir padidinti įplaukas į biudžetą – akcizą reiktų mažinti kur kas stipriau.

„Jeigu mes norime pasiekti ekonominį naudingumą, kad žmonės nepirktų šešėlyje esančio alkoholio, o pirktų viešą, tai reiktų mažinti akcizą iki tiek, kad atsirastų konkurencija. Nesukūrus konkurencijos, joks efektas nebus pasiektas. Vadinasi, iš tikro tai yra neprotinga pamažinti, nes įplaukos į biudžetą sumažės, o efekto pasiekta nebus“, - svarstė K. Masiulis.

Šiam politikui pritarė ir konservatorius-krikdemas Petras Luomanas, kurio teigimu, statistika aiškiai rodo, kad kuo didesnis alkoholinių gėrimų prieinamums, tuo žmonės daugiau geria. „Ar jūs norite, mielieji, įeiti į sąrašą tų gėdingų, kurie nugirdė Lietuvą? Norite? Atsakomybė tenka visam Seimui“, - aiškino P. Luomanas ir priminė, kad į biudžetą dėl akcizo sumažinimo nebus surinkta apie 50 mln. Lt.

Tuo metu Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška teigė įžvelgiąs racionalumo grūdą ir vienuose, ir kituose argumentuose, tačiau jis pakartojo kolegos Žilvino Šilgalio dažnai kartojamą teiginį, jog keisti mokesčių politiką nuo alkoholio akcizo pakeitimo nėra pati geriausia išeitis.

Anksčiau pritarė ir alkoholio prekybai iki 24 val.

Seimas anksčiau taip pat yra priėmęs įstatymo pataisą, kuri leistų nuo sausio alkoholiu prekiauti ilgiau – iki 24 val., o ne iki 22 val., kaip kad yra dabar. Gyvenamuosiuose namuose esančiose parduotuvėse pagal šį įstatymą prekiauti alkoholiu būtų leista iki 22 val.

Tačiau prezidentė D. Grybauskaitė teigė vetuosianti tokį įstatymo projektą.

Prieš klausimo svarstymą blaivybės propaguotojai prie posėdžių salės parlamentarams dalino lapus su raginimais nepritarti alkoholio akcizo mažinimui. Jie perspėjo, kad už akcizo mažinimą balsavę Seimo nariai bus paskelbti internete sąraše, pavadintame „Jie nugirdė Lietuvą".

DELFI primena, kad nuo 2009 m. sausio akcizas etilo alkoholiui padidėjo 15 proc., o kitiems alkoholiniams gėrimams – 10-20 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją