Kartu dar metams buvo pratęstas mažesnis PVM centralizuotai teikiamam šildymui, kompensuojamiems vaistams. Knygoms ir kitiems neperiodiniams leidiniams lengvatinis PVM turėtų likti neribotą laiką.

Šiuo metu šildymui ir knygoms taikomas 9 proc., o kompensuojamiems vaistams – 5 proc. PVM.

Tai numatančioms PVM įstatymo pataisoms antradienį Seimas pritarė ypatingos skubos tvarka, jas dar turi pasirašyti prezidentė.

Svarstant dėl šių lengvatų pratęsimo Seime pasipylė siūlymai grįžti ir prie mažesnio PVM kitoms prekėms ir paslaugoms, tačiau nė vienas jų pritarimo nesulaukė. Buvo palaikytas tik Gedimino Navaičio siūlymas knygoms PVM lengvatą taikyti ne metus, o neribotą laiką.

Kiek anksčiau į Vyriausybės teiktą projektą Seimo Biudžeto ir finansų komitetas įrašė nuostatą dėl lengvatinio PVM viešbučiams. Seimas tam nesipriešino, didesnių diskusijų nekilo, už jį balsavo tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai, nors dar prieš savaitę finansų ministrė Ingrida Šimonytė sakė, kad Vyriausybė nutarė viešbučiai netaikyti mažesnio PVM.

Už šių pataisų priėmimą balsavo 68, prieš - 7, o susilaikė 38 Seimo nariai.

Finansų ministerijos skaičiavimu, dėl mažesnio PVM viešbučiams į biudžetą nesurinks apie 10 mln. Lt.

Žadėjo įdarbinti daugiau žmonių ir mažinti kainas

DELFI primena, kad lengvatinis 5 proc. PVM viešbučiams panaikintas nuo 2009 m. sausio.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija yra ne kartą prašiusi sumažinti PVM, motyvuodama tuo, kad viešbučiai paslaugas eksportuoja. Šiuo metu iš Lietuvos eksportuojamoms prekės taikomas 0 proc. PVM, o viešbučiai moka 21 proc.

Asociacijos tvirtinimu, nuo 2009 m. padidinus PVM viešbučiai atsidūrė labai sudėtingoje situacijoje, nes išaugo mokesčiai, o klientų dėl krizės sumažėjo.

Kaip DELFI anksčiau sakė asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, jeigu būtų sumažintas PVM, viešbučiai įsipareigotų sumažinti kainas apie 10 proc. ir įdarbinti 1 tūkst. naujų darbuotojų.

„Mes skaičiavome, kad priėmus per 1 tūkst. darbuotojų, į biudžetą patektų apie 7 mln. Lt mokesčiais. Sumažėjus PVM mes esame pasiryžę mažinti ir kainas, bet turėčiau atkreipti dėmesį, kad be pusryčių ir PVM pas mus yra mažiausia kaina Europoje“, – sakė ji.

DELFI primena, kad ši Vyriausybė, tik atėjusi į valdžią 2008 m. pabaigoje, gerokai „prašienavo“ PVM lengvatas palikdama tik keletą.

Tuo metu Lietuvoje buvo keliolika lengvatinių PVM tarifų, tačiau Valstybės kontrolė buvo nustačiusi, kad didžiausia nauda dėl mažesnio mokesčio tenka ne vartotojui.

Standartinis PVM Lietuvoje yra 21 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją