Šiemet palyginti su pernai ūkininkams už pieną vidutiniškai mokama beveik ketvirtadaliu daugiau. Brangstant žaliavai, perdirbėjai sako išaugusias sąnaudas kompensuodavę gerais pardavimais ir kainomis eksporto rinkose. Tačiau pastarosiomis savaitėmis Europos Sąjungoje ir Rusijoje pardavimai pradėjo smukti. O kai kurių produktų kainos pavyzdžiui pieno miltų, ar grietinėlės nukrito apie 10 procentų. Tuo pat metu Lietuvos ūkininkams toliau siekiant didesnių kainų už pieną, perdirbėjai sako, kad neišvengiamas pieno produktų brangimas ir parduotuvių lentynose.

„Ūkininkai prašo už pieną brangiau iki 10 proc., negu praėjusį mėnesį, dar derybos iki galo nebaigtos, mes tikimės nusiderėti į mažesnę pusę. Bet pabrangimas, aišku, bus. Įvertinus tai, kad užsienyje mažėja kainos – labai sunku pasakyti, kiek turėtų brangti Lietuvoje. Bet gali būti nuo 1 iki 5 procentų brangimas“, – kainų kylimą prognozuoja „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Kiti perdirbėjai apie kainų kilimą kalba atsargiai. Esą žaliavą turėtų piginti ūkininkai.

„Įmonėms lieka du keliai – branginti kainas vartotojams, mažinti kainą ūkininkams. Kuris kelias realesnis? Mes matome, kad eksporto rinkose kainos ima mažėti, paklausa irgi slopsta – tai susiję su Artimaisiais Rytais, įvykiais Japonijoje, Afrikoje – matome, kad mažėjant kainai eksporto rinkose paklausa po truputį mažės. Paklausa mažės, vadinasi jų kaina turėtų mažėti“, – dėstė „Pieno žvaigždžių“ vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas.

Tačiau tos pačios „Pieno žvaigždės“, teigiančios, kad ne vartotojai, o ūkininkai turėtų prisiimti naštą dėl pigusio eksporto, praėjusią savaitę ėmė ir pakėlė produktų kainas lentynose.

„Parduotuvėse jau yra pabrangusi dalis „Pieno žvaigždžių“ produkcijos asortimento, kainos pakilusios apie 4 procentus. Taip pat turime pranešimų ir iš kitų pieno tiekėjų („Žemaitijos pieno“, „Rokiškio pieno“), tačiau kada (jų produkcija brangs – lrt.lt) tiksliai dar sunku pasakyti“, – LTV naujienų tarnybai teigė „Maximos“ Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.

Vieno didžiausių ūkininkų kooperatyvo atstovai kol kas prognozuoti tolesnių kainų nelinkę. Tačiau teigia, kad artimiausiu metu su perdirbėjais derybos kaip visada bus kietos, o nesutarus dėl kainų pienas bus parduodamas svetur.

„Buvo didelis grūdų kainų augimas, ir naftos kaina jaudina. Kaip šiandien niekas negali pasakyti, kaip bus šiaurės Afrikoje, taip mes negalime pasakyti, kas bus su pieno kainomis. Tikrai kainos nekris, nes poreikis auga. Be sienų mes gyvename, juda laisvai prekės, išjudės ir pienas“, – dėstė ūkininkų kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas.