Į sėklų parduotuves kasdien užsuka vis daugiau žmonių – vieni kol kas tik apsidairyti, pasidomėti kainomis ir asortimentu, o tie, kurie pratę patys daigus auginti, skuba įsigyti sėklų. Juk nemažai ilgos vegetacijos augalų reikia sėti jau vasario mėnesį.

Iš parodos su gera nuotaika


Agrofirma „Sėklos“ per metus sufasuoja 13 milijonų sėklų pakelių, juose – apie tūkstantį įvairių rūšių ir veislių. Mažmeninėje sėklų rinkoje tai didžiausias tiekėjas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, atstovaujantis daugiau kaip šimtui vietos ir 30 užsienio gamintojų bei sėklų augintojų.


Norėdama rasti naujų verslo ryšių, į sodininkus mėgėjus orientuota bendrovė neseniai dalyvavo keturias dienas Esene (Vokietija) trukusioje didžiausioje tokio pobūdžio tarptautinėje parodoje „IPM Essen 2011“. Naujoves ir paslaugas čia pristatė 1,5 tūkst. dalyvių iš 47 šalių, parodą aplankė apie 60 tūkst. lankytojų, kiekvieną dieną buvo išleidžiamas specialus laikraštis.


Vos prieš savaitę iš parodos grįžęs „Sėklų“ vadovas Ramūnas Ažukas neslepia: nors senųjų Vakarų Europos šalių analogiškų įmonių mastui neprilygstame, lietuvių sukurtos sėklų linijos ir platus asortimentas parodoje atrodė įdomiai ir sulaukė tinkamo dėmesio. Dalykiškų pasiūlymų pateikė Japonijos, Izraelio, Turkijos, kitų šalių atstovai.


Augina savo malonumui


Pasak R.Ažuko, sodininkai mėgėjai Vakarų Europoje, Skandinavijoje ar JAV šiek tiek kitokie. Tarp jų apstu jaunų žmonių, apskritai skiriasi tikslai ir požiūris į pačią veiklą.


Senosios sodininkavimo kultūros šalyse svarbiausia – ne apsirūpinti maistu, o užsiauginti kokybiškų – ekologiškų, natūralių produktų, reikalingų racionaliai mitybai. Jiems ši veikla yra ne darbas, o malonus laisvalaikio pomėgis. Antai Anglijoje prie sodininkams skirtų „Garden“ centrų galima išsinuomoti žemės gabalėlį ir jame sodinti bei prižiūrėti norimus augalus. Šių centrų tinklas gerokai tankesnis nei Lietuvoje, o prekybiniai plotai išties įspūdingi. Už mūsų šalį mažesnėje Olandijoje veikia net apie 700 tokių firminių parduotuvių (Lietuvoje – 50), jų prekybinis plotas siekia per 3, per 6 ir net per 13 tūkst. kv. m (Lietuvoje didžiausias „Žaliasis centras“ užima 1 tūkst. kv. m).
Tokiems sodininkams mėgėjams yra svarbus ir estetinis veiklos aspektas. Jiems reikia ne tik patogių ir tvirtų, bet ir dailių darbo įrankių. Savo malonumui gėles ar kitus augalus auginantis žmogus kauptuko imasi vilkėdamas ne palaikius nudėvėtus, o specialiai tam skirtus drabužius: su daug kišenių, lengvai skalbiamus ir dailius – kad laisvalaikis visais atžvilgiais būtų malonus.

Sėklos ir daiginimui


Plėsdama sėklų asortimentą ir siekdama jį pateikti kuo patogiau, agrofirma „Sėklos“ sukūrė kelias sėklų linijas – ne tik populiariausių gėlių ir daržovių, prieskoninių augalų.


Sukurta ekologiškų sėklų linija (13 daržovių ir prieskoninių augalų) ženklinama atitinkamu sertifikatą patvirtinančiu ženklu. Sėklos dauginamos sertifikuojamuose ekologiniuose ūkiuose, kuriuose nenaudojama mineralinių trąšų. Išrankesnius sodininkus mėgėjus džiugina prieskoninių ir retų augalų sėklų linija, kurioje yra ir cifomandra, arba pomidorų medis, ir afrikietiški agurkai, ir baltieji bei raudonieji dobilai – iš viso net 71 augalo sėklos.


Šio sezono naujiena – sėklos juostelėje ir daiginimui skirtos sėklos (23 augalų rūšių).
Daigintos sėklos – vertingas natūralus maisto papildas, turintis ypač daug mikroelementų, vitaminų. Sveiko maisto šalininkai jų naudą jau spėjo įvertinti. Lietuvoje jau galima įsigyti kokybiškų nebeicuotų, šiam tikslui tinkamų liucernų, pipirnių, raudongūžių kopūstų, kitokių sėklų.
Daiginimui sėklas reikia gerai nuplauti, užpylus vandeniu brinkinti 4–12 val. (pagal jų dydį), tada vandenį nupilti ir daiginti uždengtame inde (kad neišdžiūtų), kelis kartus per dieną sudrėkinti. Sudygsta, nelygu rūšis, per 2–10 dienų. Tinka sumuštiniams, įvairioms salotoms.

Naujos anksčiausiai sėjamų daržovių veislės


Baklažanai


RONDE DE VALENCE. Vaisiai apvalūs, apie 250 g svorio, tamsiai violetinės spalvos odele. Minkštimas standus, baltas. Augalai reiklūs šilumai ir drėgmei. Didesnio derliaus galima tikėtis auginant po priedangomis. Geriausiai auga lengvo priemolio ir priesmėlio puveningoje dirvoje.


Paprikos


HAMIK. Vaisiai oranžiniai, maži (30–40 g), be sėklų. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke, nuo vėjų apsaugotoje vietoje. Dera gausiai ir ilgai, veislė atspari ligoms.
HUNGARIAN YELLOW WAX HOT. Vidutinio ankstyvumo aitriųjų paprikų veislė. Vegetacijos laikas 75 dienos. Augalai neaukšti. Vaisiai pailgi, 13–18 cm ilgio, gelsvi. Tinka auginti šiltnamyje arba lauke, nuo vėjų apsaugotoje vietoje.
LAMUYO H. Ankstyvas hibridas. Augalai neaukšti. Vaisiai 16–18 cm ilgio, sunokę – raudoni. Galima auginti šiltnamyje ir lauke, nuo vėjo apsaugotoje saulėtoje vietoje. Hibridas atsparus tabako mozaikos virusui.
SUPERAMY H. Ankstyvas hibridas šiltnamiui. Augalai neaukšti, vaisiai gelsvai balti, storomis sienelėmis. Pomidorai
AURIS H. Labai ankstyvas aukštaūgis hibridas šiltnamiui. Augalai stipria šaknų sistema. Kekėje 6–7 vaisiai. Jie gana stambūs, 140–160 g svorio, puikaus skonio ir kokybės. Hibridas atsparus ligoms.
BEEFMASTER VFN H. Vidutinio vėlyvumo aukštaūgis hibridas. Vegetacija trunka 80 d. Vaisiai raudoni, dideli (iki 900 g), mėsingi.
FABIOLA H. Vidutinio ankstyvumo aukštaūgis hibridas šiltnamiui. Vaisiai apvalūs, šiek tiek briaunoti, 180–200 g svorio, be žalios dėmės prie vaiskočio. Kekėje 8–10 vaisių. Augalai atsparūs ligoms.
JASMINIA H. Ankstyvas, labai derlingas aukštaūgis hibridas šiltnamiui. Vegetacijos periodas 60–65 dienos. Augalai tvirtu stiebu, vešlūs, kekėje 5–6 vaisiai. Jie stambūs, 180–200 g svorio, apvalūs, blizgūs, šiek tiek briaunoti, be žalios dėmės prie vaiskočio, mėsingi, skanūs. Hibridas atsparus ligoms.
POTOMECH. Vidutinio ankstyvumo veislė. Augalai 0,8–1,1 m aukščio. Vaisiai raudoni, apie 80 g svorio, ištęsto ovalo formos, skanūs. Auginama šiltnamiuose ir lauke, nuo vėjo apsaugotoje, saulėtoje vietoje.
RADANA. Vidutinio vėlyvumo aukštaūgė, derlinga veislė. Vaisiai kriaušės formos, raudoni, smulkūs (15–20 g). Vienoje kekėje sunoksta apie 20 vaisių. Galima auginti šiltnamyje ir lauke (reikia atramų). Geriausiai auga esant 22–24 laipsnių C.
TAIKO. Vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė, derlinga veislė. Vaisiai ovalūs, geltoni, 30–40 g svorio, skanūs. Vienoje kekėje sunoksta 10–15 vaisių. Ypač tinka konservuoti. Galima auginti šiltnamyje ir lauke, šiltoje vietoje. Auginant lauke reikia atramų.
ZLATAVA. Vidutinio ankstyvumo, aukštaūgė veislė. Tinka auginti šiltnamyje ir lauke, nuo vėjų apsaugotoje saulėtoje vietoje. Vaisiai oranžiniai, 80 g svorio.