Nors ir buvo mažai tikėtina, kad Briuselis į kiaulių, paukščių augintojų aimanas greitai sureaguos, praėjusią savaitę pasigirdo žinia, kad Europos Komisija pritaria laikinam muitų suspendavimui. Sprendimas turėtų įsigalioti šiomis dienomis. Taigi muitai iš trečiųjų šalių į ES įvežamiems pašariniams grūdams laikinai sustabdyti.

Ar tai iš esmės pakeis situaciją grūdų rinkoje?

Sprendimas gerokai pavėluotas

Atšaukti muitus pašariniams grūdams prašė ne tik Lietuvos kiaulių ir paukščių augintojai bei pašarų gamintojai. To paties norėjo ir kitos ES šalys, prieš mėnesį „bombardavusios“ Europos Komisiją raštais, kuriuose aiškinama apie sudėtingą situaciją kiaulininkystės, pašarų gamybos ir kituose susijusiuose sektoriuose. Panašu, kad argumentai buvo svarūs. Todėl vasario 16 d. EK Bendrosios žemės ūkio rinkų organizavimo Gyvulininkystės produktų sektoriaus vadybos komitetas beveik vienbalsiai (susilaikė tik viena šalis – Italija) pasisakė už muitų pašariniams grūdams laikiną suspendavimą. Šis reglamentas įsigalios trečiąją dieną po jo išspausdinimo oficialiame žurnale. Kol kas jis dar nepublikuotas, tačiau anksčiau ar vėliau išvys dienos šviesą.

Vidutinės ir žemesnės kokybės minkštiesiems kviečiams iš trečiųjų šalių galiojo 95 EUR/t (328 Lt/t), o miežiams – 93 EUR/t (321 Lt/t) muitai. Dabar jie sustabdomi iki šių metų birželio 30 d. Neatmetama galimybė, kad vėliau muitų suspendavimo laikotarpis dar gali būti ir pratęstas, kaip tai buvo padaryta 2007-2008 prekybos metais. Aukštesnės kokybės kviečiams, kukurūzams bei rugiams muitų nėra.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos viceprezidentas Edmundas Adomavičius žinią apie muitų laikiną atšaukimą vertina gana santūriai. Pasak jo, sprendimas gerokai pavėluotas. „Nors muitų atšaukimas ir padidina realias galimybes įsivežti pigesnių grūdų, labai sunku pasakyti, kiek dabar gretimose rinkose dar bus galima rasti pašarinių kviečių. Gyvulių augintojams būtų buvę kur kas geriau, jeigu muitai būtų atšaukti lapkričio mėnesį ar gruodžio pradžioje. Tuomet dauguma mano kolegų – kiaulių ar paukščių augintojų – neverktų dabar prie banko durų, prašydami kreditų, kurių jiems niekas neskuba duoti“, - sako E. Adomavičius. Pasak jo, gelbėdamiesi nuo bankrotų gyvulių augintojai priversti mažinti jų skaičių. O tai – ne išeitis, nes kiekvienas toks gamybos svyravimas atneša neigiamų ilgalaikių pasekmių.

ŽŪB „Gražionių bekonas“, kuriai vadovauja E. Adomavičius, gyvulių skaičiaus kol kas dar nesumažino, esą gamybos ciklas neleidžia to padaryti iš karto. Todėl pašarų problemą sprendžia kviečius keisdami kukurūzais. „Pirkome kukurūzų iš Moldovos, Ukrainos, brangiai už juos mokėjome“, - sako E. Adomavičius. Po EK sprendimo atšaukti muitus jis viliasi, kad grūdų pardavėjai, kurie aprūpina kiaulių kompleksus, sugebės rasti pigesnių kviečių ir jų pasiūlyti.

Kainos krito ne tik dėl muitų atšaukimo

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos viceprezidentas, AB „Amilina“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas teigia, kad EK sprendimas dėl muitų pašariniams grūdams laikino atšaukimo rinką jau paveikė ir tas poveikis pirmiausiai buvo psichologinis. „Iš tiesų, pašarinių kviečių didelių kiekių importuoti nėra iš kur. Manyčiau, kad didesnę naudą gali pajusti Ispanijos pašarų gamintojai, nes jie gali lengviau atsivežti australietiškų ir amerikietiškų pašarinių kviečių. Tai jau vyksta. O Lietuvos rinką žinia apie muitų suspendavimą labiau veikia psichologiškai. Kviečių kainos turėtų mažėti ir šis lūžis jau įvyko“, - sako M. Gedvilas.

Pasak jo, Europos rinkose dar prieš savaitę vidutinės klasės kviečių kaina „sukosi“ apie 280 EUR/t (966 Lt/t), tai dabar ji nukrito net 35 EUR/t (120,7 Lt/t). Pavyzdžiui, vakar biržoje kviečių kaina vien per dieną smuko 14 EUR/t. Tai yra didžiausias dienos kritimas, buvęs per pastaruosius trejus metus. Tad vakar kviečiai kainavo „tik“ 247 EUR/t (852 Lt/t).

Vis dėlto, kaip įsitikinęs M. Gedvilas, ne muitų suspendavimas buvo vienintelė ir pagrindinė kainų kreivės lūžio rinkoje priežastis. „Šiuo metu sutapo keli svarbūs faktoriai. Kai grūdų kaina yra labai aukšta, spekuliaciniai fondai pradeda aktyviai juos pardavinėti, nes mano, kad kaina jau per didelė vartotojui. Taigi dabar fondai „nusimetė“ savo turėtus kviečius ir kainą rinkoje numušė“, - aiškina M. Gedvilas.

Grūdų rinkai nemenką įtaką daro ir pasaulio politinė situacija. Dabar visi žvelgia į padėtį Šiaurės Afrikoje: įvykius Libijoje ir kitose šalyse. „Pavyzdžiui, šiuo metu pasigirdo žinių, kad Libija atsisakė miežių pirkimo sutarčių. Šiaurės Afrika yra didelė europietiškų grūdų importuotoja, o dabar prekiautojai tiesiog bijo parduoti į minėtą šalį, nes dėl politinės situacijos yra didžiulė atsiskaitymų rizika“, - sako M. Gedvilas.

Politinė situacija aplinkinėse šalyse, spekuliacinių fondų veiksmai biržose ir muitų suspendavimas yra tos priežastys, kurios keičia grūdų kainų lygio kryptį tiek Europos, tiek ir Lietuvos rinkoje. AB „Amilina“, dar prieš savaitę už pirmos klasės kviečius mokėdama maždaug 950 Lt/t, dabar jau siūlo 860 Lt/t. M. Gedvilas nepaneigia tikimybės, kad artimiausiomis dienomis ji dar gali mažėti.