„Projekto pradžioje mes esame įvardiję, kad elektra, pagaminta atominėje elektrinėje neabejotinai turi būti pigesnė nei pagaminta dujų pagrindu. Šiandien mes nuėjome žemiau – elektra pagaminta atominėje elektrinėje bus pigesnė nei šiuo metu rinkoje parduodama elektra“, – ketvirtadienį žurnalo „Valstybė“ surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Sekmokas.

Lietuvos elektros rinkoje rugsėjį elektra kainavo 15,33 centų už kilovatvalandę. Rinkoje elektrą perka tik didieji vartotojai, kurie po to dar sumoka už infrastruktūrą, gyventojams elektros kaina reguliuojama ir nustatoma Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos.

Strateginiu investuotoju pasirinktos bendrovės „Hitachi-GE Nuclear Energy“ valdybos pirmininkas Shozo Saito apie galimą elektros kainą nekalbėjo, jis tvirtino, kad šiuo metu atliekami skaičiavimai.

„Aš suprantu, kad atominė energetika yra konkurencinga lyginant su kitomis energijos rūšimis. Dabar mes skaičiuojame Visagino projekto sąnaudas, yra daug sąlygų, kurios daro įtaką projekto kainai. Dabar mes diskutuojame ir skaičiuojame, mes pasiūlysime statybos kainą, kuri turės įtakos elektros kainai“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Shozo Saito
Nei ministras, nei „Hitachi-GE Nuclear Energy“ valdybos pirmininkas nesiėmė atsakyti, kiek kainuotų naujos jėgainės statybos.

„Bendras projekto dydis vertine išraiška taip pat yra žinomas, tačiau laukia paskutiniai vertinimai, kiek projekto pririšimas prie Lietuvos aikštelės, vietinių kainų leistų sumažinti projekto sąnaudas. Bendra apimtis be vietinių sąnaudų yra tikrai žinoma“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Sekmokas.

Tuo metu R. Vaitkus tvirtino, kad 1300 MW galios reaktoriaus statybos įtilps į 3-5 mlrd. eurų (10,5-17,26 mlrd. Lt).

„Esame minėję ne kartą, visos mūsų atliktos planavimo studijos įvertinant kainą, kiek galėtų kainuoti vienokia ar kitokia technologija, buvo sakoma, kad ji turėtų būti 3-5 mlrd. eurų. Galiu patvirtinti, kad mes neišeiname iš šio intervalo, telpame į 5 mlrd. eurų kainą su vienu iš didžiausių reaktorių su pačia naujausia technologija“, – sakė jis.

A. Sekmokas sakė, kad koncesijos sutartis su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais bus pasirašyta metų sandūroje.

Anksčiau buvo pranešta, kad sutartis bus pasirašyta metų pabaigoje, tačiau daugiau laiko esą prireikė norint suteikti laiko regioniniams partneriams susipažinti su medžiaga.

Didžiausią susidomėjimą būsima elektrine, pasak jo, rodo Estija.

DELFI primena, kad Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Lenkija Visagine ketina statyti atominę elektrinę. Planuojama, kad darbą ji turėtų pradėti 2020 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją