„Tai formalumas, kuris galbūt pažeistas „Vilniaus energijos“, - DELFI surengtoje diskusijoje „Kas geriau?“ teigė A. Zuokas.

„VKEKK tikrina visas sąnaudas, kurios pateikiamos ir nė viena sąmata, kuri nebūtų pagrįsta, nebūtų patvirtinta ir būtų išmesta. Šiuo atveju šilumos ūkio priežiūra iš VKEKK pusės yra“, - pridūrė Vilniaus meras.

DELFI primena, kad ūkio ministras Rimantas Žylius savo tekste „Kokius aitvarus dangsto slaptos „Vilniaus energijos“ ataskaitos“ teigė, jog šios įmonės nuosavybės grąža 2009 m. sudarė 15,4 proc., 2010 m. - 65,1 proc., 2011 m. - 47,6 proc.

„Renkant duomenis apie šilumos ūkio įmones pastebėjome, kad „Vilniaus energija“ neteikia „Registrų centrui“ finansinių ataskaitų. Jų nebuvo pateikta nei už 2010, nei už 2011 metus. Prisiminkime, kad Civilinis kodeksas nustato, kad finansines ataskaitas įmonės privalo teikti į „Registrų centrą“ ir jos yra viešos. Jokių išimčių. O nepateikus ataskaitų 24 mėnesius, „Registrų centras“ gali imtis įmonės likvidavimo procedūros“, - rašo R. Žylius, susiedamas ataskaitų nepateikimą ir stulbinamą nuosavybės grąžą.

Tuo tarpu VKEKK sako, kad ūkio ministro R. Žyliaus pateikti duomenys apie „Vilniaus energijos“ kapitalo grąžą yra fragmentuoti ir neteisingai apskaičiuoti. Anot VKEKK nario, komisijos pirmininko pavaduotojo Dano Janulionio, ministro pateiktoje informacijoje yra metodologinių skaičiavimo klaidų. Panašios nuomonės laikėsi ir VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

DELFI pateikia diskusijos „Kas geriau?“ vedėjo Aurimo Perednio pokalbį su Vilniaus meru A. Zuoku:

- Mere, noriu labai tiesų klausimą užduoti, „Vilniaus energija“ keleri metai neduoda „Registrų centrui“ savo ataskaitos.

- Neteisybė. VKEKK net netvirtintų jokios kainos, jokių išlaidų sudėtinės dalies, jeigu nebūtų pateikti duomenys.

- Bet Registrų centras pripažįsta, kad nuo 2010 m. ataskaitos nėra.

- Šiuo atveju aš dar kartą kartoju – nueikite į VKEKK.

- Bet nuėjus į Registrų centrą?

- VKEKK vertina visas išlaidas

- O „Registrų centrui“ įmonė neturi duoti?

- Tai formalumas, kuris galbūt pažeistas „Vilniaus energijos“, ji už tai turėtų taip sakant, institucijos, kurios prižiūri...

- Vadinasi, tai formalumas. Visos įmonės Lietuvoje turi teikti ataskaitą, šita įmonė nepateikė ir tai formalumas?

- Ne visos pateikia, būna įvairiausi atvejų. Tam yra institucijos, jos turi kreiptis ir imtis sankcijų prieš ją.

- Bet ką jūs darote, turiu omenyje savivaldybė, kad jūsų įmonė nevykdo įstatymo?

- Ta ne mūsų įmonė. „Vilniaus energija“ yra privati kompanija.

- Bet ji veikia mieste ir nevykdo įstatymų.

- Ji vykdo įstatymus, jeigu nevykdytų įstatymų, seniai ten būtų velniai žino, kas buvę. Norinčių tą padaryti yra daug.

- Jūs pats sakėte, kad jie neįvykdė, „Registrų centrui“ nepateikė.

- Tuo turi rūpintis Teisingumo ministerija ir kitos institucijos. VKEKK tikrina visas sąnaudas, kurios pateikiamos ir nė viena sąmata, kuri nebūtų pagrįsta, nebūtų patvirtinta ir būtų išmesta. Šiuo atveju šilumos ūkio priežiūra iš VKEKK pusės yra.

Toliau yra mūsų darbo grupė, tai yra sutarties priežiūros darbo grupė, kurią sudaro tarybos nariai. Vilniaus šilumos įmonės atstovai tai pat prižiūri sutarties vykdymą. Pavyzdžiui, Vilniuje šilumos kaina 10 proc. mažesnė negu Kaune, mažesnė negu Šiauliuose, mažesnė negu 70 proc. Lietuvos miestų. Tai ką, tai yra blogai?

- Jūs manote nepagrįstai kritikuojamas Vilniaus miestas?

- Aš matau politikavimą, ką labai aiškiai vakar pasakė VKEKK atstovė, ir sąmoningą politikų norą, ypač praeitoje kadencijoje, daryti viską, kad Vilniuje būtų blogiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)