„Ketiname būti aktyvūs būsimų tiekimo konkursų dalyviai ir sieksime, kad kuo didesnė projekto užsakymų dalis atitektų Lietuvos, o ne kitų šalių įmonėms“, - sako LINPRA prezidentas Vaclovas Šleinota.

Skaičiuojama, kad Lietuvos Visagino atominės elektrinės statybose galėtų pretenduoti į 4-5 mlrd. Lt vertės užsakymus, tai sudarytų apie 30 proc. visos projekto vertės.

Ketinimų protokolu siekiama įtvirtinti žinių mainus tarp sektoriaus įmonių, taip pat užtikrinti darbuotojų mokymus gerinant specialistų rengimą atominės energetikos srities technologijų ir verslo vadybos srityse.

Vyks į Suomiją ir kviečia į paskaitas

Asociacija LINPRA, bendradarbiaudama su Suomijos atominės energetikos tiekėjų asociacija FINNUCLEAR, organizuoja patirties mainų vizitą į Suomiją, kartu aplankant ir Olkiluoto saloje veikiančią atominę elektrinę, kurioje šiuo metu baigiamas statyti trečiasis reaktorius. Vėliau įmonėms, planuojančioms dalyvauti Visagino AE projekto konkursuose, planuojama organizuoti mokymus.

„Pirma veikla yra delegacijos iš Lietuvos išvyka į Suomiją, tai bus vasario 22 d., - sako Lietuvos energetikos instituto vardu kalbėjęs prof. habil. dr. Eugenijus Ušpuras. - O paskaitų ciklą, po to kai jie grįš, aptarsime. Gal reikės dar jį šiek tiek pakoreguoti pagal patirtį, kurią vykusieji gaus Suomijoje.“

Pirmajai įmonių atstovų grupei paskaitas apie su branduoline energetika susijusių darbų specifiką planuojama surengti šiemet kovą, vėliau, atsiradus norinčių, jas numatoma kartoti.

Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Adakras Šeštakauskas teigia, kad Lietuvos įmonių pajėgumai yra pakankami atlikti Visagino AE statybos darbus.

„Nebuvo Lietuvoje tokio objekto, kad Lietuvos statybos bendrovės kartu su partneriais, įvairiais laikais būna įvairūs partneriai, nepastatytų to, kas suplanuojama, numatoma paleisti, įrengti ir taip toliau. Galų gale atominėje elektrinėje jau eilę metų dirba uždarymo procesuose ir „Panevėžio statybos trestas“, ir „Vertūna“, ir „Montuotojas“, ir kitos organizacijos. - sako jis. - Viskas yra įmanoma, be abejo, bus tam tikrų specifinių darbų, kuriuos tiktai galės atlikti specializuotos įmonės, turiu mintyje reaktorių blokus ir taip toliau, bet visa kita yra statyba, su tam tikrais papildomais reikalavimais.“

Statybininkų asociacijos duomenimis, statant Visagino AE iš viso projekte galima suskaičiuoti apie 80 atskirų statybinių objektų, į kuriuos galėtų pretenduoti daugiau nei 20 šalies įmonių ir samdyti subrangovų.

Ketinimų protokole numatytas veiklas koordinuos Lietuvos energetikos institutas. Darbų planą pagal ketinimų protokolą planuojama paruošti iki kovo pabaigos.

Lietuva su Latvija, Estija ir Lenkija tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.

Ignalinos AE antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją