M. Kostajevas įsitikinęs, kad be Lietuvos rusai negali, nes kaimynai turi visą būtiną infrastruktūrą, o Rusijai svarbu ne tik išsaugoti energetinį srities saugumą, bet ir „pririšti prie savęs Lietuvą ir bendrai Baltijos šalis“, nes Rusijai energetinė šių šalių nepriklausomybė nereikalinga.

„Jeigu Lietuva kartu su Latvija ir Estija priims sprendimą pasitraukti iš Rusijos energetinės sistemos, kuriai dabar priklauso, iškils klausimas, kur dėtis Kaliningrado sričiai?“ - klausia M. Kostajevas.

Anot jo, Kaliningrado sritis priklausoma nuo Lietuvos energetinės sistemos, todėl Rusija ir rodo jai tokį dėmesį, skiria milžiniškas lėšas, kad užkirstų kelią energetinės nepriklausomybės siekiui. Kitaip tariant, Rusija nori ir toliau laikyti Baltijos šalis už energetinio pavadžio, įsitikinęs Kaliningrado aktyvistas, paprašęs Lietuvoje politinio prieglobsčio.

„Statyti atominę elektrinę milijonui srities gyventojų – kliedesys. Jie kalba apie planus parduoti energiją Vokietijai, bet ten atominių elektrinių atsisakė ir pastebimas „Gazprom“ tiekiamų dujų vartojimo augimas. Šioje situacijoje „Rosatom“ su savo elektros pardavimu maišys kompanijai „Gazprom“. Tai absurdas“, - sakė pašnekovas.

Anot jo, Rusijai neduoda ramybės ne tik Kaliningrado srities, bet ir visos posovietinės Baltijos šalių erdvės raidos klausimas, tačiau BAE nebus pastatyta, nes statybų klausimas priklauso ne vien nuo Rusijos.

„Jie nepastatys. Jeigu tai priklausytų tik nuo vienos Rusijos, jie pastatytų. Bet jiems nepavyks sukurti srities teritorijoje visos būtinos infrastruktūros. Štai kodėl jiems tokia svarbi Lietuva, todėl tiek daug resursų skiriama tam, kad Lietuvoje žmonės manytų, kad BAE būtina Lietuvai“, - sakė M. Kostajevas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)