Sutartį sudarė Rusijos valstybinei korporacijai "Rosatom" priklausanti uždaroji akcinė bendrovė "Atomstrojeksport" ir Baltarusijos valstybės įmonė - Atominės elektrinės statybos direkcija, praneša Baltarusijos vyriausybinė naujienų agentūra "BelTA".

Numatyta, kad abiejų AE blokų galia bus 2400 megavatų.

Elektrinėje veiks naujos kartos rusiški reaktoriai AES-2006. Panašios konstrukcijos reaktoriai nuo 2007 metų veikia vienoje Kinijos atominių elektrinių.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pranešė leidęs pasirašyti sutartį su Rusija dėl Astravo atominės elektrinės statybos.

"Ką tik aš pasirašiau nutarimą ir leidau pasirašyti sutartį su Rusija dėl mūsų pirmosios atominės elektrinės statybos", - A. Lukašenkos žodžius cituoja valstybinė naujienų agentūra "BelTA".

"Toks sprendimas Baltarusijai daug kainuoja, ir mes labai dėkingi Rusijos vadovams, kad jie tęsėjo savo žodį, nepaisydami žiauraus spaudimo iš visų pusių", - sakė A. Lukašenka.

"Ir mes statysime atominę elektrinę, tuo labiau kad būsimosios statybos vietoje jau daug ką padarėme savo jėgomis", - teigė A. Lukašenka.

Dviejų blokų atominę elektrinę netoli Astravo miesto, vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus, Baltarusija tikisi pastatyti iki 2018 metų.

Pirminiais skaičiavimais, jėgainė su infrastruktūra kainuos daugiau kaip 9 mlrd. JAV dolerių. Anksčiau susitarta, kad išskyrus jėgainės infrastruktūrą, Astravo AE statybą finansuos Rusija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją