„Yra trys pagrindinės žinios, kurias norėčiau, kad jūs šįryt išsineštumėte išgirdę šį pristatymą. Pirmoji yra, jog branduolinė energetika išlieka pasaulio energetikos darbotvarkėje, - sako A. Berkhahn. - Antroji žinia yra ta, jog branduolinė energetika reikalauja kapitalo, yra brangi bei rizikinga. Kai branduolinės jėgainės projekto plėtotojai pastato elektrinę, finansinė rizika išlieka lieka investuotojams, taip veikia ekonomika. O trečioji žinia yra ta, kad mes žinome, jog ypač Baltijos šalių rinka susiduria su neliberalizuotos rinkos iššūkiais, bet, mūsų nuomone, daugiau branduolinės energetikos pajėgumų šioje rinkoje labai mažai tikėtina, jog paskatins elektros kainų didėjimą.“

Tačiau A. Berkhahn priminė ir pagrindinius iššūkius su kuriais susiduria branduolinės energetikos projektų plėtotojai, tai – projekto pabrangimas ir vėlavimas jį įgyvendinti pagal sutartus terminus.

Už ir prieš branduolinės energetikos projektus

Ekonomistė ir energetikos ekspertė primena, jog prieš Japonijos Fukušimos atominėje dėl cunamio įvykusią nelaimę, daugelyje pasaulio šalių vyko branduolinės energetikos atsigavimas pirmiausia dėl siekiu kovoti su vykstančiu klimato atšilimu, tačiau įvykus nelaimei, kai kurių šalių nuostatos dėl branduolinės energetikos pasikeitė.

„Jeigu mes įvertinsime veiksnius, kurie lemia skirtingus požiūrius, pasisakantys už branduolinę energetiką pabrėžia nerimą dėl klimato kaitos ir kaip su ja kovoti. Akivaizdu, jog branduolinė energetika generuoja mažiau anglies dvideginio, nei kitos elektros gamybos formos. Kitos priežastys yra galimybė užtikrinti tiekimo šaltinio patikimumą, manau, tai yra viena priežasčių ir šioje šalyje“, - sakė A. Berkhahn, vardijusi, jog dar vienas argumentas plėtoti branduolinę energetiką yra augantys elektros vartojimo poreikiai bei pateikė Kinijos pavyzdį.

Tačiau A. Berkhahn įvardijo argumentus, kuriais vadovaujasi ir branduolinės energetikos priešininkai.

„Yra netikrumų dėl branduolinės energetikos projektų kalbant apie jų kainą, biudžeto ir laiko plano perviršius. Kiti iššūkiai yra saugumas, ką daryti su branduolinėmis atliekomis, užterštomis teritorijomis uždarant elektrines ir taip toliau. Visuomenės pritarimas taip pat yra iššūkiu, nes daug žmonių yra susirūpinusių dėl branduolinės energetikos saugumo. Be to, yra finansiniai iššūkiai: branduolinės energetikos projektai yra labai dideli, reikalaujantys daug kapitalo ir yra nedaug šalių, kurios turi patirties ir kompetencijos suplanuoti, pastatyti ir finansuoti tokius projektus. Finansavimas visada yra iššūkiu“, - teigė ji.

Tačiau ji teigė, kad joks atominės elektrinės projekto plėtotojas nestatys tokio objekto, jei paskaičiavimai neparodys, kad rinkoje bus galimybė už apskaičiuotą kainą tą elektrą parduoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)