"Tas sustabdymas yra laikinas - kol bus susitarta. O jeigu vis dėlto nepavyktų susitarti, tai procedūros numato, kad lėšos - jei pavyzdžiui, būtų nutrauktas kontraktas - galėtų būti panaudotos kitiems projektams Ignalinos atominės elektrinės uždarymo programos rėmuose finansuoti. Šiuo atveju šį sustabdymą galima interpretuoti kaip papildomą spaudimą susitarti ir įgyvendinti projektą", - penktadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi Vilniuje žurnalistams sakė A.Šemeta.

Donorų konferencija ketvirtadienį nusprendė sustabdyti finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektui B1, kurį įgyvendina Rusijos kapitalo Vokietijos įmonė "Nukem" kartu su kita tos šalies įmone GNS.

Anot eurokomisaro, lėšų laikinas sustabdymas reiškia, kad nebus finansuojami "nauji veiksmai".

"Tai, kas jau yra padaryta - finansavimas bus tęsiamas, bet naujiems žingsniams finansuoti lėšos nebus skiriamos, kol nebus susitarta dėl projekto įgyvendinimo. Kaip suprantu - svarbiausias dalykas šiuo metu yra konteinerių saugumo klausimas", - sakė A.Šemeta.

Eurokomisaras aiškino, kad sprendimą laikinai stabdyti finansavimą donorai priėmė, užsitęsus projektui.

"Per ilgai deramasi dėl šio projekto detalių, ir donorai mano, kad finansavimo sustabdymas galėtų pasitarnauti kaip stimulas pagaliau užbaigti šias derybas. Nes laikas eina, o projektas nėra įgyvendinamas", - sakė A.Šemeta.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektas B1 yra didžiausias Ignalinos AE uždarymo procese, jo vertė siekia 193 mln. eurų. Dėl jo ne kartą kilo ginčų tarp "Nukem" ir Lietuvos Vyriausybės, kuri nepatenkina "Nukem" subrangovo - Vokietijos bendrovės GNS - pasiūlytais kuro saugojimo konteineriais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)