"Jei tas pasiūlymas kada nors bus pateiktas, prezidentė apie tai jau kalbėjo - mes laukiame pasiūlymo. Man būtų sunku ką nors pasakyti spekuliuojant, ką mes darytume, jei pasiūlymas bus pateiktas. Bet aš pasakyčiau, jei tai bus geras pasiūlymas, mes to imsimės", - pirmadienį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė Estijos prezidentas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu pridūrė, kad "kaltinti kaimynų tikrai negalima dėl to, ko patys nesugebame padaryti". Pasak jos, Estijos pareigūnai teisingai elgiasi sakydami, jog yra neaišku, ar Lietuva nori naujosios atominės jėgainės, ar ne.

"Naujoji Vyriausybė dar nepriėmė galutinio savo sprendimo. Aš paraginau visai politines partijas atskleisti savo pozicijas ir pasirašyti tam tikrą politinio supratimo memorandumą ne tik dėl branduolinės energetikos, bet taip pat dėl energetikos strategijos. Tai turi būti visų Lietuvos partijų nuosavybe, bet tai dar nėra padaryta. Vyriausybė vis dar atideda galutinius sprendimus. Žinoma, mūsų kaimynai pateiks klausimus, nes iš mūsų Vyriausybės vis dar nėra aiškumo", - teigė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, mažos regiono šalys "patiria didelį spaudimą dėl elektros energijos gamybos poreikio".

"Lietuva turi patirties su atomine elektrine, o tokioms mažoms šalims su nedideliais energetiniais ištekliais yra gerai ir pelninga turėti kelis šaltinius. Kodėl Suomijai yra įmanoma pasistatyti penktąjį reaktorių, o mes visi, būdami daugmaž tokio paties dydžio kaip Suomija, nesugebame pastatyti nė vieno. Jei Suomija sugeba, kodėl mes ne?", - klausė Lietuvos vadovė.

Japonijos bendrovė "Hitachi" strateginiu investuotoju į atominės elektrinės projektą buvo pasirinkta 2011 metų vasarą. Pagal ankstesnės Vyriausybės parengtą planą, bendradarbiaujant su "Hitachi", Latvija ir Estija, Visagine būtų statomas 1380 megavatų galingumo reaktorius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)