„Grigiškių“ generalinis direktorius Gintautas Pangonis mano, jog dabar bendrovei yra iškeltos perteklinės sąlygos prisijungti prie sostinės šilumos tinklų, todėl neskuba šio prisijungimo daryti iki planuojamos šilumos ūkio pertvarkos. Bendrovei, pagal „Vilniaus energijos“ išduotas sąlygas, reikia įsigyti apie 700 metrų šilumos trasos ir perkelti šilumokaitį, o tai kainuotų apie 1 mln. litų.

„Matyt, šilumos tiekimas iš „Grigiškių“ į sostinės šilumos tinklus bus įjungtas kitą šildymo sezoną. Planavome tai padaryti šiam sezonui, bet nepadarėme, nes mums išduotos sąlygos ne visiškai mus tenkina ir laukiame gal bus kitos, geresnes sąlygos.

Kalbama, jog šilumos ūkį planuojama pertvarkyti ir galvojame, jog jei pertvarka bus, gal mums nereikės vykdyti dabar išduotų „Vilniaus energijos“ sąlygų ir papildomai investuoti. Pradėjome projektavimo darbus, tačiau neskubėjome, nes neaiškumų buvo daugiau nei aiškumų“, - sako G. Pangonis.

„Vilniaus energija“ teigia, jog sąlygas ne sugalvojo, o parengė vadovaudamasi dabar galiojančiais įstatymais ir kitaip pasielgti negalėjo.

„Tos sąlygos nėra nustatomos „Vilniaus energijos“, jos yra nustatomos įstatymų. Yra įstatyme parašyta, ką reikia atlikti, kad galėtum prisijungti prie tinklo ir tapti nepriklausomu šilumos tiekėju. Jos galioja tiek Vilniuje, tiek visuose kituose miestuose ir visiems yra vienodos, jos nėra išskirtinės: nurodyta, kokius įrenginius reikia turėti, - sako „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas. - Mes esame pasirengę šilumą supirkti kad ir šiandien, bet jie („Grigiškės“ - DELFI) jos netiekia.“

Abejoja, jog nesijungia dėl per mažos kainos

Gintautas Pangonis
Šiuo metu „Grigiškių“ gaminamos šilumos nenaudoja ne tik Vilniaus miestas, bet ir Grigiškių gyvenvietė. Šilumą įmonė planuoja gaminti iš biokuro – medienos atliekų. Anot G. Pangonio, įmonė šiluma galėtų aprūpinti visą Grigiškių gyvenvietę, o pavasarį skelbta, jog fabriko gaminama šiluma galėtų sudaryti 5-10 proc. sostinei reikalingo šilumos kiekio.

Tačiau „Vilniaus energija“ sako buvusi nustebinta ir „Grigiškių“ prašytos patvirtinti šilumos kainos, kai bendrovė dėl jos kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK).

„Grigiškės“ pasistatė biokuro įrenginį didele dalimi Europos Sąjungos lėšomis ir turėtų šilumą tiekti į tinklą, ir mes mielai ją supirktumėme, žinoma, mažesne kaina negu mūsų gamybos kaina. Bet mus labai nustebino, kai „Grigiškės“ kreipėsi dėl kainos patvirtinimo į VKEKK ir paprašė didesnės kainos negu Vilniuje, nepaisant to, kad gamina šilumą iš biokuro“, - sako N. Mikalajūnas.

G. Pangonis atkerta, jog bendrovę tenkina VKEKK siūlomas beveik 14 ct/kWh tarifas, kai „Vilniaus energijos“ šilumos gamybos kaina yra apie 17 ct/kWh, tačiau įmonė abejoja 1 mln. litų investicijos reikalingumu.

„Kainų komisija mums buvo sakiusi, kad klojant naujus tinklus įmonei negali būti pabloginta situacija, tačiau ji buvo pabloginta, mes buvome atjungti ir taip viskas buvo sudėliota, kad mes dabar ir nebeskubame, palauksime reformos. Mes galėtume šilumą tiekti ir šiandien esamomis sąlygomis, bet, deja, tai neatitinka išduotų sąlygų ir reikalaujama padaryti kitaip. Taigi nusprendėme šiek tiek palaukti“, - paaiškina G. Pangonis.

VKEKK dar pernai nusprendė iš dalies patenkinti pareiškėjo „Grigiškės“ prašyme nurodytus reikalavimus: „Grigiškėms“ užtikrinus techninių prisijungimo sąlygų įvykdymą ir tiekiamos šilumos kokybės reikalavimus, įpareigoti skundžiamą įmonę „Vilniaus energija“ prijungti „Grigiškių“ šilumos įrenginius ir supirkti pareiškėjo gaminamą šilumos energiją. Tai reiškia, kad „Grigiškės“ turėjo įvykdyti tam tikrus „Vilniaus energijos“ keliamus techninius reikalavimus, o juos įvykdžius,„Grigiškes“ turėjo būti prijungtos prie tinklų ir pradėta supirkinėti šilumą iš jų.

DELFI skelbė,jog VKEKK patvirtino naujos redakcijos Šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarką, kuri turėtų leisti nepriklausomiems šilumos gamintojams lengviau prisijungti prie šilumos tinklų ir taip parduoti pigesnę šilumos energiją, o dėl to turėtų sumažėti šildymo kaina gyventojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)