Teigiama, kad įstatymo pataisos kirs ne tik saulės jėgaines instaliuoti užsimojusiems verslininkams, bet ir kitiems sektoriams – vėjo, biokuro energetikai.

Atsinaujinančių išteklių energetikos atstovai tikina, kad jei Seime bus priimtos šiuo metu Energetikos ministerijos paruoštos įstatymo pataisos, žalios energetikos atstovams bus užkirstas kelias gauti paskolas iš bankų projektams, o jau pasiruošę statyti jėgaines verslininkai praras lėšas ir turės teisę kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo.

„Šiuo metu vyksta procesas Vyriausybės institucijose, kuris formuoja ypatingai žalingą teisėkūros principą. Kalbame LR Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo projektą, kuris yra stumiamas pažeidžiant teisėkūros principus. Nerimo priežastis ne ta, kad keičiamas įstatymas, bet ta, kad įstatymas keičiamas ypatingos skubos tvarka, visiškai neatsižvelgiant į visuomenės pastabas nei kitų valstybinių institucijų pastabas“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Fotoelektros technologijų ir verslo asociacijos atstovas Rimvydas Karoblis.

Pasak jo, Energetikos ministerijos parengtame projekte įtvirtinama, kad leidimus vystyti atsinaujinančių išteklių energetiką gavę asmenys iki šių metų kovo 1 d. privalo kreiptis dėl leidimo gaminti elektros energiją.

Atsinaujinančių išteklių energetikos atstovai teigia, kad dėl šių leidimų kreiptis reikia jau investavus minimaliai 50 proc. projekto lėšų, tačiau iki kovo mėnesio pradžios tai yra neįmanoma.

Energetikos ministerija yra gavusi 16 tūkst. paraiškų plėsti saulės energetiką, kuri leistų pastatyti jėgainių virš 500 MW galios. Jas visas pastačius, elektra pabrangtų penkiais centais, teigia R. Karoblis. Tačiau kartu jis įsitikinęs, kad yra neįmanoma, jog visi leidimai plėsti atsinaujinančią energetiką virstų jėgainėmis.

„Kaip žmogus, dalyvaujantis saulės energetikoje penkerius metus, galiu pasakyti, kad tokią riziką reikėtų vertinti kaip teorinę, o ne praktinę. Tokiam kiekiui projektų įgyvendinti reikėtų virš 2 mlrd. Lt. Dabar nerealu būtų pritraukti tokią sumą į šį sektorių. Bankai nefinansuoja saulės energetikos arba žiūri labai atsargiai. Žiūrint iš techninės pusės ir nematau realios galimybės. Reikėtų virš 2 tūkst. žmonių, kurie dirbtų kasdien dvejus metus“, - kalbėjo Fotoelektros technologijų ir verslo asociacijos narys ir bendrovės „Via Solis“ vadovas R.Karoblis.

Kaip teigė atsinaujinančios energetikos specialistas, pagrindinė įstatymo projekto problema – pakeitimai apima visą atsinaujinančią energetiką, nors kalbama apie saulės energetikos bumo pažabojimą.

„Bankinis sektorius yra pasakęs, kad jei bus priimtas toks įstatymas, atsiras politinė rizika ir jokie analitiniai filtrai tokių paskolų nepraleis“, - įsitikinęs pašnekovas.

Pasiruošę kreiptis į teismus

Atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijas atstovaujančios advokatų profesinės bendrijos „Adlex“ narys Mantas Gerdauskis teigė, kad elektrines besiruošiantys statyti verslininkai pasiryžę ieškoti teisybės, jei bus priimti įstatymo pakeitimai.

Kaip minėjo M. Gerdauskis, žaliosios energetikos entuziastai reikalautų žalos atlyginimo dėl patirtų nuostolių žemei įsigyti, steigiant juridinius asmenis, dėl dokumentų rengimo leidimams gauti išlaidų, elektrinių projektų rengimo išlaidų.

„Taip pat verslininkų laukia baudos, nes bus nutraukta daugelis sutarčių su bankais, investuotojais, ilgalaikės nuomos savininkais. Be to, bylinėjimosi išlaidos“, - vardijo teisininkas.

Preliminariai skaičiuojama, kad žala, patirta atsinaujinančių išteklių energetiką pasiryžusių vykdyti asmenų, galėtų viršyti 0,5 mlrd. Lt. Pasak jo, atsinaujinančių išteklių energetikos atstovai yra pasiruošę kreiptis į teismus ir net į Konstitucinį teismą, jei įstatymo projektą palaimins Seimas.

Įžvelgia politinį sąmokslą

Energetikos ministerijos paruoštu įstatymo pakeitimo projektu piktinasi ir vėjo elektrinių asociacijos atstovai.

„Žinoma, vėjininkai neturi tokių problemų kaip saulininkai, bet mūsų projektai yra laike ilgesni ir tie, kurie pradėjo pernai rugsėjį, pabaigs darbus vasarą. Kas bus su tais projektais? Vėjo elektrinės statomos ilgai. Be to, „Lesto“ prijungimas pagal tvarką gali tęstis 18 mėnesių. Niekaip negalima projekto įgyvendinti per dvejus metus“, - savo nuogąstavimus išsakė Vitalijus Kavaliauskas, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos narys.

Pasak jo, šiuo metu yra kalbama, kad atsinaujinančių šaltinių energetika yra blogis dėl didelės kainos: „Tačiau mes, dirbdami šioje rinkoje, manome, kad yra sąmokslo teorija. Saulės elektros kaina buvo palikta per didelė. Ji yra labai užaukštinta. Manome – dėl politinių dalykų“.

V. Kavaliausko teigimu, saulės energetikos bumą reikėtų visų pirma spręsti ekonominėmis priemonėmis (supirkimo kaina, pažabojant spekuliatyvinę prekybą leidimais), o tik joms nepasiteisinus, keisti įstatymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)