„Fortum Klaipėda" termofikacinė elektrinė - tai ne tik vieta, kur tai, kas atlieka, tampa tuo, kas naudinga, tai yra elektros energija ir šiluma. Tai ir konkretus pavyzdys, kaip sėkmingai įgyvendinami Lietuvos ir ES energetikos prioritetai", - Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė prezidentė.

Pasak šalies vadovės, šis projektas būtų neįmanomas be suvokimo, jog būtina išnaudoti vietinius energijos šaltinius. Tai Lietuvos strateginis tikslas, tapęs ir visos ES tikslu. „Fortum Klaipėda" patenkins apie 40 procentų Klaipėdos miesto šilumos poreikio.

Naujosios termofikacinės elektrinės katilinėje, kurios energijos naudojimo efektyvumas siekia beveik 90 proc., kasmet galima sudeginti 260 000 tonų atliekų ir biokuro. Jėgainės elektrinė galia – 20 MW, o šiluminė galia – 50 MW. Dar 15 MW šiluminės galios didžiausio poreikio laikotarpiu bus gauta panaudojant jėgainėje įrengtus kaminų dūmų kondensatorius.

Per metus jėgainė pagamins apie 140 GWh elektros energijos bei 400 GWh šiluminės energijos, t. y. maždaug 40 proc. Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio. Jėgainėje pagaminta šiluminė energija bus parduodama „Klaipėdos energijai“, kuri turi 5 proc. termofikacinės elektrinės akcinio kapitalo.

Prezidentės teigimu, „Fortum Klaipėda", perdirbdama komunalines atliekas, prisideda prie aplinkos saugojimo, tačiau ne mažiau svarbu, kad įmonė ir ateityje išliktų skaidri ir atvira visuomenei, teikdama informaciją apie poveikį aplinkai.

Prezidentė palinkėjo „Fortum Klaipėda" būti ne tik pirmai regione ir didžiausiai tokio tipo šilumos tiekėjai, bet ir atsakingo verslo pavyzdžiu.

Termofikacinės elektrinės statybos darbai pradėti 2011 m. kovo mėn. Jai pastatyti prireikė apie 1,2 milijono darbo valandų (arba 750 žmogaus metų). Įgyvendinat projektą, ypač daug dėmesio buvo skiriama saugai darbe, todėl per visą laikotarpį pasitaikė tik du darbo laiko nuostolius sukėlę nelaimingų atsitikimų atvejai. Į naująją termofikacinę elektrinę „Fortum“ investavo 435 mln. litų.

[14:21:13] Valdas:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)