„Po šitiek metų trukusio bylinėjimosi į darbą nebegrįšiu, nors jį labai gerbiu ir vertinu“, – ketvirtadienį Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris A. Šimaitienės bylą nagrinėjo jau ketvirtą kartą, pareiškė piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimu kaltinta teisėja.

A. Šimaitienė dar turėjo vilčių dirbti teisėja, nes praėjusių metų birželį Apeliacinis teismas įsiteisėjusiu nuosprendžiu paskelbė, kad teisėja nepadarė nusikalstamų veikų, kuriomis buvo kaltinama. Su tokiu nuosprendžiu jau buvo sutikę prokurorai – generalinis prokuroras Darius Valys net kreipėsi į Seimą, prašydamas atnaujinti teisėjos įgaliojimus.

To paties prezidentės Dalios Grybauskaitės paprašė ir pati A. Šimaitienė, tačiau netrukus jos prašymas buvo nepatenkintas – Generalinė prokuratūra nesėkmingai paprašė teisėjai inicijuoti drausmės bylos iškėlimą, nors senaties terminai jau seniausiai buvo suėję.

Seimas taip pat nusprendė neskubėti ir nebesvarstė generalinio prokuroro prašymo dėl teisėjos įgaliojimų atnaujinimo, o Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), prašydama panaikinti A. Šimaitienei palankų nuosprendį.

Prokuratūros skundą išnagrinėjusi trijų LAT teisėjų kolegija sudarė net išplėstinę septynių teisėjų kolegiją bylai nagrinėti, o šių metų kovo pabaigoje konstatavo, kad teisėjos bylą Apeliacinis teismas privalo nagrinėti dar kartą iš naujo.

Anksčiau siekę, kad A. Šimaitienei už nusikalstamas veikas, kuriomis ji buvo kaltinama, būtų skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, prokurorai dabar teismo prašo, kad teisėjai byla būtų nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės patraukimo senaties terminui.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas įsitikinęs, kad A. Šimaitienei palankų nuosprendį priėmęs Kauno apygardos teismas buvo šališkas, o byloje surinktus įrodymus vertino atskirai vienus nuo kitų, neatsižvelgdami į įrodymų visetą.

A.Šimaitienė yra teisiama kartu su posėdžių sekretore Jolanta Rutkauskiene. Jų darbu specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo gautas pranešimas apie dar 2002-aisiais įtartinai greitai išnagrinėtą bylą dėl buto privatizavimo.

Prokurorai įtaria, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašytas teismo posėdyje realiai nedalyvavęs asmuo.

„Per tiek metų trunkančius teismus man taip ir liko neaišku, kuo esu kaltinama – ar kad suklastojau dokumentą, nurodydama, jog nevyko procesas, o parašiau, kad vyko, ar kad į tikrą dokumentą surašiau netikrus duomenis, – ketvirtadienį teisme kalbėjo A. Šimaitienė. – Niekada nesu jokių dokumentų klastojusi, aš net neatsimenu šios bylos nagrinėjimo – 2002-aisiais esu išnagrinėjusi apie 500 bylų. Ši byla nebuvo išskirtinė, jos negaliu prisiminti“.

Teisėja pabrėžė, kad jos sprendimo savivaldybė neskundė, po teismo dokumento įsiteisėjimo leido butą privatizuoti.

„Mano byloje Kauno apygardos teismo teisėja yra prisipažinusi, kad suklastojo posėdžio protokolą, bet jos dėl to niekas nekaltina, gal dėl to, kad už jo nestovi žemės sklypas ir jo niekam nereikia“, – A. Šimaitienė pažymėjo, kad sklypu, ant kurio stovi privatizuotas butas Šnipiškių rajone, labai domėjosi dabar jau bankrutavusi viena statybų bendrovė.

A. Šimaitienė teismo prašė palikti galioti jai paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį, o prokuratūros skundą atmesti.

Tuo tarpu išteisintajai atstovaujantis advokatas Remigijus Merkevičius teismui pateikė prašymą A. Šimaitienės bylą nutraukti dėl pernelyg ilgai trunkančio baudžiamojo persekiojimo. Pasak jo, teisėjos byla nagrinėjama jau 5 metus ir 3 mėnesius, Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) praktika rodo, kad tai – pernelyg ilgas laikotarpis.

Su tokiu prašymu nesutinka valstybinis kaltintojas. Pasak prokuroro M. Bliuvo, išteisintoji su advokatu „jau ruošia dirvą skųsti šią bylą Strasbūrui“, tačiau tam nėra jokio pagrindo – esą teisėjai byla turi būti nutraukta dėl senaties.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija A. Šimaitienės ir J. Rutkauskienės, kuriai prokuroras taip pat siūlo nutraukti bylą dėl senaties, savo verdiktą žada paskelbti liepos 1-ąją.