Tokį sprendimą valstybės vadovė priėmė gavusi Vilniaus m. 3 apylinkės teismo atliktą teisėjos A. Šimaitienės nagrinėtų bylų patikrinimo išvadą, kurioje konstatuoti grubūs ir sistemingi pažeidimai nagrinėjant civilines bylas.

Nustatyta, kad teisėja vilkino su skolų išieškojimu susijusias bylas, o su butų privatizavimu lengvatinėmis sąlygomis, nuosavybės teisių atkūrimo į žemę ir kitą nekilnojamąjį turtą susijusias bylas nagrinėjo aplaidžiai ir skubotai, vadovavosi neegzistuojančiais dokumentais ir melagingais liudytojų parodymais. Dėl šių pažeidimų Vilniaus m. 3 apylinkės teisme nuolat atnaujinamos bylos, panaikinami ankstesni sprendimai, žmonės ir valstybė patiria materialinių nuostolių.

Prezidentė taip pat prašo Teisėjų tarybos įvertinti patikrinimo išvadoje nurodytus faktus ir viešai paskelbti su tyrimu susijusią informaciją bei nustatytas teisėjos veiklos aplinkybes, kad kompetentingos institucijos ir proceso dalyviai, kurių interesai galbūt buvo pažeisti, galėtų ginti savo teises ir interesus.