Pasak TEDK, V. Savickienė pažeidė etiką, kai piktnaudžiaudama savo tarnybine padėtimi bandė paveikti kitus asmenis ir siekė naudos savo šeimai. Be to, ji privalėjo savo darbe ir privačiame gyvenime elgtis sąžiningai, garbingai, bet to nepadarė. V. Savickienei drausmės byla iškelta ir dėl to, kad ji privataus gyvenimo netvarkė taip, kad nenukentėtų teismų interesai ir teisėjo reputacija.

Komisija pažymėjo, kad teisėja, žinodama, kad prašo pagalbos išduodant fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą, turėjo suprasti, kad taip skatina kitus asmenis atlikti neteisėtus veiksmus ir tuo pademonstravo nepagarbą teise.

Kokią nuobaudą skirti teisėjai, spręs Teisėjų garbės teismas.

Panevėžio apygardos administraciniame teisme dirbančiai V. Savickienei drausmės bylą pasiūlė iškelti Generalinė prokuratūra ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas.

Teikimuose TEDK nurodoma, kad V. Savickienė paprašė teismo posėdžių sekretorės Virginijos Jacevičienės paslaugos – paklausti, ar gydytoja dirbanti jos sesuo Danutė Navickienė negalėtų išduoti nedarbingumo pažymėjimo teisėjos dukrai Justei Savickaitei.

Gydytoja sutiko ir nedarbingumo pažymėjimą J. Savickaitei išdavė jos net neapžiūrėjusi. Šį dokumentą jauna mergina vėliau pristatė Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, kuriame dirbo posėdžių sekretore.

Dėl išduoto fiktyvaus nedarbingumo pažymėjimo Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą, jame įtarimai pareikšti ir teisėjui, ir jo dukrai. V. Savickienė atsisakė būti apklausiama specialiąja liudytoja – esą ji neduos parodymų byloje, kurioje figūruoja jos šeimos nariai.

Teisėja atsisakė paaiškinti aplinkybes ir Panevėžio apygardos administracinio teismo pirmininkui – esą jie gali būti panaudoti prokuratūros atliekamame ikiteisminiame tyrime. Tiesa, gydytoja D. Navickienė ir posėdžių sekretorė V. Jacevičienė prokurorams patvirtino, kad V. Savickienė prašė išduoti fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą.

Savo pozicijos V. Savickienė nepanoro išsakyti ir teisėjų etikos sargams.

„Fiktyvaus pažymėjimo neprašiau, nes, mano akimis žiūrint, tada dukra jautėsi prastai, - trečiadienį sakė teisėja, prašiusi sekretorės paklausti, ar būtina pas gydytoją atvežti J. Savickaitę. – Sekretorė sakė, kad sesuo prašė kuriam nors iš tėvų ateiti – aš negalėjau, tad nuėjo R. Savickas, bet jis taip ir nesuprato, ko jį kvietė“.

Teisėja aiškino, kad gydytoją D. Navickienę ji pažinojo ne vienerius metus ir visada į ją kreipdavosi ligos atveju. „Ji buvo labai gera mano draugė daugybę metų“, – patikino V. Savickienė.

„Kaip teisėja esu ne vieną baudžiamąją bylą išnagrinėjusi, niekada netikėdavau, kad žmones priverčia kalbėti, bet dabar suprantu, kaip tai atsitinka, – komisijos posėdyje kalbėjo V. Savickienė. – Juos iš pradžių gąsdina, nežinau, gal ta daktarė yra kažką prisidirbusi, kad dabar taip kalba...“.

V. Savickienė teigė turinti savo versiją, dėl ko pareigūnai susidomėjo jos šeima.

„Kai Savickas (sutuoktinis – aut.past.) nusprendė tapti Panevėžio apygardos teismo pirmininku, visas tyrimas ir prasidėjo, – kalbėjo teisėja. – Mūsų ne tik telefonų klausėsi, bet ir prie namų ilgą laiką stovėjo mašinos. Nežinojau, kad ir mano dukros atžvilgiu buvo taikomos operatyvinės priemonės“.

Tiesa, teisėja negalėjo pasakyti, kodėl pareigūnai sekė ir ją pačią.

V. Savickienės vyro R. Savicko įgaliojimai šiuo metu yra sustabdyti, todėl jis nedirba teisėju. Jis TEDK tik išklausė, kokį sprendimą etikos sargai paskelbė jo žmonai, o posėdžio pabaigos kantriai laukė Nacionalinės teismų administracijos koridoriuje.

DELFI primena, kad ikiteisminį tyrimą atliekanti Generalinė prokuratūra įtaria, kad R. Savickas kurstė tikro dokumento - nedarbingumo pažymėjimo - suklastojimą, kaip kyšius neva paėmė tris viskio butelius ir maisto produktų, o kartu su kolega Arnoldu Šukaičiu į medžioklę vyko automobiliu, kuriam padangas pirko R.Savicko paskirtas bankroto administratorius.

Prokurorai taip pat įtaria, kad teisėjas kaip kyšį galėjo paimti ir 2 400 litų.