D. Mekšraitienės ieškinį pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Tačiau ne iš esmės – buvusi teisėja pareiškė nušalinimą bylą nagrinėjančiam teisėjui Virginijui Kairevičiui. Ieškovė suabejojo jo šališkumu.

Ar buvusios Temidės tarnaitės nušalinimas yra pagrįstas, svarstys Vilniaus apygardos teismo vadovybė.

D. Mekšraitienė buvo atleista iš pareigų, nes aplaidžiai ir pažeisdama įstatymus nagrinėjusi civilines bylas ir sudariusi prielaidas apgaule užvaldyti didelės vertės nekilnojamąjį turtą.

Teisėjos padarytus pažeidimus atskleidė teismų savivaldos institucijos bei Generalinė prokuratūra, tačiau dėl suėjusių senaties terminų D. Mekšraitienė negalėjo būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

Prezidentės įsitikinimu, teisėjas savo veikla ir elgesiu privalo stiprinti teismų autoritetą, o ne jį žlugdyti, nes visuomenė niekada nepasitikės teismais, jei juose dirbs teisėjai, negerbiantys savo pareigų, žmogaus ir įstatymo. Pasak šalies vadovės, negali būti toleruojamas nė vienas aplaidžiai dirbantis teisėjas, nes pagal tai yra vertinama visa teismų sistema ir visi Lietuvos teisėjai.

Daiva Mekšraitienė
D. Mekšraitienė nesutinka su D. Grybauskaitės dekretu ir teismo prašo pripažinti neteisėtu ir negaliojančiu bei panaikinti Teisėjų tarybos nutarimą dėl patarimo prezidentei atleisti ją iš pareigų. Be to, ji prašo pripažinti neteisėtu ir negaliojančiu prezidentės dekretą.

Buvusi Kauno teisėja taip pat siekia, kad netektų galios ir Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos išvada, kuria buvo atliktas D. Mekšraitienės veiklos patikrinimas.

Atleista teisėja taip pat prašė papildomai kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Teismų įstatymas, kuriame nėra numatyta Teisėjų tarybos nutarimų apskundimo tvarka, neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam asmens, kurio konstitucinės teisės ar laisvės pažeidžiamos, teisės kreiptis į teismą principui. Šio jos prašymo Vilniaus apygardos teismas nepatenkino.

D. Mekšraitienė nemalonę užsitraukė, kai paaiškėjo, kad teisėja priimdama sprendimą už akių be jokio teisinio pagrindo Registrų centrui pateiktame sprendimo nuoraše ranka ištaisė rezoliucinę dalį, kurioje įrašė žodžius „nuosavybės teises“, taip sudarydama prielaidą kitiems asmenims įgyti nuosavybę be teisinio pagrindo.

Tuo tarpu D. Mekšraitienė nelinkusi prisiimti atsakomybės – Teisėjų taryboje ji yra sakiusi, kad jos dar 2004 metais paskelbtas sprendimas nebuvo apskųstas apeliacine tvarka, yra įsiteisėjęs, todėl negali būti nuginčytas.

„Kaip liudytoja buvau apklausta Generalinėje prokuratūroje, – sakė D. Mekšraitienė. – Manau, kad vertinti teismo sprendimo teisėtumo prokurorai nelabai galėjo – jie viršijo įgaliojimus“.

Teisėja negalėjo pasakyti, kodėl pataisė Registrų centrui pateiktą sprendimą. „Neprisimenu“, – teisinosi D. Mekšraitienė.

Ji taip pat nesutiko su Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos išvadomis, kuriose neigiamai įvertintas teisėjos darbas. Pasak D. Mekšraitienės, pasirašydama dekretą dėl atleidimo iš pareigų prezidentė D. Grybauskaitė esą negalėjo matyti komisijos išvadų.

D. Mekšraitienė dėl savo priimtų sprendimų ne kartą buvo neigiamai minima žiniasklaidoje, Teisėjų garbės teismas anksčiau jai yra skyręs papeikimą, ši nuobauda jau išnykusi.

Teisėjos pavardė buvo minima ir EBSW byloje – Seimo komisija siūlė teisėją patraukti atsakomybėn.